Mε μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σήμερα, Παρασκευή, οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 10.638 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,04% και ο FTSE 100 κέρδισε 0,17%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα απώλειες σημείωσαν οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου, συγκεκριμένα δείκτης του Μιλάνου σημείωση πτώση 0,38% και ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,38%.

Στα μάκρο της ημέρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκε σε υψηλό διετίας το γ’ τρίμηνο του 2018, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη βιωσιμότητά του εν μέσω πιθανής “χαοτικής” εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η “ψαλίδα” του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών άνοιξε για τρίτο συναπτό τρίμηνο φθάνοντας τα 26,5 δισ. στερλίνες (33,6 δισ. δολάρια), ποσό που αντιστοιχεί στο 4,9% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εκτίμηση της Εθνικής Στατικής Υπηρεσίας του Η.Β. για την ανάπτυξη έμεινε σταθερή στο 0,6% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του έτους, με νέα μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων και αμελητέα συμβολή του εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Danske Bank, που για την ώρα είναι αναμεμειγμένη σε ένα τεράστιο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος, υποβάθμισε το guidance των ετήσιων μεγεθών της για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών, επικαλούμενη τις δυσχερείς συνθήκες της χρηματοοικονομικής αγοράς στο δ’ τρίμηνο.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη για το σύνολο του έτους αναμένεται τώρα να φτάσουν στις περίπου 15 δισ. δανέζικες κορόνες από 16-17 δισ. κορόνες προηγουμένως.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας να αυξήσει για τέταρτη φορά φέτος τα αμερικανικά επιτόκια έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί από την εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Τις ανησυχίες αυτές φαίνεται να ενστερνίζεται και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ η οποία στις τελευταίες της εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων προεξοφλεί δύο αυξήσεις το 2019 αντί για τρεις που σχεδίαζε προηγουμένως.

Την εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία επιβάρυνε περαιτέρω η άρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ορισμένες ομοσπονδιακές υπηρεσίες να κλείσουν μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τα αναγκαία κεφάλαια για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό δεν θα υπογράψει το νομοσχέδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης