Μικτά πρόσημα σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ αλλά και για το Brexit.
O γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,18%, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,39% και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,38%.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 0,65% και ο δείκτης της Ισπανίας κατά 0,44%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Πεκίνο, όπου βρίσκεται μία αμερικανική αποστολή υπό τον εμπορικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζέφρι Γκέρις.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας συναντήθηκαν στη Σύνοδο της G-20 και ανακοίνωσαν ανακωχή 90 ημερών στους δασμούς.

Όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες επιθυμούν να συνεργαστούν για την υλοποίηση της συναίνεσης που συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι. Επίσης δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επιλύσει τις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ επί ίσοις όροις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ στην Ευρώπη, το Brexit και άλλα πολιτικά γεγονότα παραμένουν στο “ραντάρ” των επενδυτών. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε χθες ότι αν συμφωνία η οποία έχει συναφθεί με την ΕΕ δεν λάβει έγκριση εντός του μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί σε “αχαρτογράφητη περιοχή”.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν είναι αντιμέτωπος με τη συνέχιση των διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων από το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”.

Στο μέτωπο των μάκρο, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν το Νοέμβριο περισσότερο απ’ ότι ανέμεναν οι αναλυτές και όπως είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας, η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να αναζητά κατεύθυνση.

Απροσδόκητα ισχυρές ήταν οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών βοήθησαν την ανάπτυξη προς το τέλος του 2018.

Η στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο και 1,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,2% σε μηνιαία βάση.

Κοιτάζοντας συγκεκριμένες μετοχές, η μετοχή της Centrica σημείωσε πτώση πάνω από 4% μετά τις αναφορές πως τα κέρδη θα δεχτούν πιέσεις φέτος. Η Ηeineken υποχώρησε κατά 2,5% μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την Goldman Sachs στην κατηγορία “sell”.

Η μετοχή της Alstom επίσης υποχώρησε κατά 2% μετά από δημοσίευμα της Les Echo πως η συμφωνία Alstom – Siemens πιθανότατα να μην εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης