Μικτή εικόνα εμφανίζουν οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τον Dow Jones να παλεύει να επιτύχει την τέταρτη συνεχή ημέρα κερδών, καθώς το βλέμμα των επενδυτών είναι και πάλι στραμμένο στις εμπορικές διενέξεις και κυρίως στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,03% στις 25.548,25 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει επίσης οριακή άνοδο 0,05% στις 2.827,62 μονάδες, ενώ αντίθετα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται στις 7.562,80 μονάδες, με απώλειες 0,17%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στην επιβράδυνση της οικονομίας και στις εμπορικές διενέξεις, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι δεν διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και το Μεξικό για το εμπόριο, εξελίξεις που έχουν εξανεμίσει το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ειδικότερα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Μεξικού, που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με στόχο να μην εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα προϊόντα που εισάγει από τη γειτονική χώρα, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα.

Κι αυτό γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις των δύο πλευρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ούτε στην αμερικανο-σινική κόντρα φαίνονται σημάδια εξομάλυνσης, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την απειλή του για επιβολή δασμών σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 300 εκατ. Δολαρίων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

«Στις συνομιλίες μας με την Κίνα συμβαίνουν πολλά συναρπαστικά πράγματα. Θα δούμε τι θα συμβεί. Θα μπορούσα να αυξήσω [τους δασμούς] σε [προϊόντα αξίας] τουλάχιστον 300 δισ. δολ. και θα το κάνω στο σωστό χρόνο», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα αγαθά που θα μπουν στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Αλλά νομίζω ότι η Κίνα θέλει να κάνει μία συμφωνία και νομίζω ότι και το Μεξικό θέλει πάρα πολύ μία συμφωνία», πρόσθεσε λίγο πριν την αναχώρηση του από την Ιρλανδία.

Στα μάκρο της ημέρας, σταθερά κοντά σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο παρέμειναν οι αιτήσεις για την παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αιτήσεις έμειναν αμετάβλητες στις 218.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι την 1η Ιουνίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 212.000 νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Επίσης, τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 3.000 από την αρχική μέτρηση.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 3,6% τον προηγούμενο μήνα, επίσης χαμηλό 50 ετών.

Παράλληλα, λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία εμφανίζεται η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, αυξήθηκε κατά 3,4%, έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση 3,6%.

Η αύξηση ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, είναι και πάλι η μεγαλύτερη για περίπου μία δεκαετία (συγκεκριμένα από το γ’ τρίμηνο του 2010), της τάξης του 2,4%, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Τέλος, μείωση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές υποχώρησαν στην εναρξη του δεύτερου τριμήνου.

Το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία στα 50,78 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη.

Τα στοιχεία ήταν ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, που ανέμεναν έλλειμμα ύψους 50,8 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, υποχώρηση κατέγραψαν τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές. Ειδικότερα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 2,2% τον Απρίλιο στα 257.638 δισ. δολάρια. Αντίστοιχη πτώση, 2,2%, εμφάνισαν και οι εξαγωγές, οι οποίες υποχώρησαν στα 206.847 δισ. δολάρια, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2016.

Από την αρχή του έτους, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης