Νέα μεγάλη πτώση και σήμερα στην Wall Street, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη Νέα Υόρκη να βρίσκονται βαθιά στο “κόκκινο”, εν μέσω ανησυχιών ότι ο κοροναϊός πιθανόν να εξαπλώνεται πλέον και στις ΗΠΑ. Σειρά εκτιμήσεων από πλευράς εταιρειών και οικονομικών αναλυτών για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας επιδεινώνουν σημαντικά το οικονομικό κλίμα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 491,91 μονάδες ή 1,82%, με τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώνει πτώση 62,08 ή 1,99% και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει απώλειες 212,56 ή 2,37%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα επίπεδα που διαμορφώνει η σημερινή πτώση, μαζί με το sell off των προηγούμενων ημερών, οι τρεις δείκτες βρίσκονται άνω του 10% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους, έχοντας περάσει σε έδαφος διόρθωσης.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα κοροναϊού αγνώστου προελεύσεως στη χώρα, στη βόρεια Καλιφόρνια, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε επίπεδο κοινοτήτων και όχι μόνο μεμονωμένων περιστατικών. Η αμερικανική υπηρεσία δεν μπορεί προς το παρόν να εντοπίσει πώς ο ασθενής ήλθε σε επαφή με τον ιό.

“Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”, τονίζει ο Tom Hainlin, στέλεχος παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής στην Ascent Private Capital Management. “Κανείς δεν είναι ακριβώς ειδικός στον κοροναϊό. Δεν έχουμε ξανασυναντήσει κάτι ανάλογο στην καριέρα μας στον επενδυτικό χώρο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές των Apple, Disney και Visa βρίσκονται μεταξύ εκείνων που σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες στο πλαίσιο του δείκτη Dow Jones, με πτώση που για όλες τους αγγίζει τουλάχιστον το 3%.

Εκείνες των AMD και σημειώνουν πτώση 4% και 4,2%, αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Gilead Sciences κερδίζει 1,9%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αρχίζει δύο κλινικές έρευνες για την ανάπτυξη θεραπείας για τον κοροναϊό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε την Τετάρτη να καθησυχάσει τους πολίτες και τις αγορές σχετικά με την επιδημία, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος για Αμερικανούς πολίτες από τον ιό είναι ακόμη “πολύ χαμηλός”, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνουν “όσες δαπάνες χρειαστεί” για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Τραμπ όρισε επίσης τον δεύτερο τη τάξει πολίτη της χώρας, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, επικεφαλής της οργάνωσης της μάχης ενάντια στην επιδημία.

Στη Νότια Κορέα, τα κρούσματα του κοροναϊού έχουν φθάσει τα 1.700, ενώ στην Ιταλία 400 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Η Microsoft εξέδωσε εξάλλου την Τετάρτη προειδοποίηση ότι τα έσοδά της θα είναι μειωμένα σε σχέση με το guidance της για το 2020, καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού της επιστρέφει στην κανονικότητα με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα αναμενόμενα.

Προειδοποίηση για το outlook της εξέδωσε και η PayPal, με αποτέλεσμα η μετοχή της να σημειώνει πτώση 1,3%.

“Οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα δουν αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των κερδών τους το 2020”, ανέφερε ο David Kostin, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην Goldman Sachs.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, μόλις 4 κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ 26 κινούνται με αρνητικό. Κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των 3M, Merck& Co. και Pfizer, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των Dow Inc., Boeing και Intel.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης