Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει νέο ρεκόρ καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων εν αναμονή ενός μπαράζ αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Η επενδυτική προσοχή παραμένει στραμμένη στην πορεία των εμβολιασμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι τελευταίες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων προβληματίζουν τους επενδυτές, ενώ σοβαρή ανησυχία προκαλούν και οι μεταλλάξεις του ιού που πλέον εντοπίζονται σε πολλές χώρες, πυροδοτώντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων΄.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω η ανακοίνωση του φαρμακευτικού κολοσσού Merck ότι θα εγκαταλείψει τα σχέδια του για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα από το στάδιο των δοκιμών.

Η εξέλιξη αυτή βγάζει έναν μεγάλο παίκτη εκτός της κούρσας για την ανάπτυξη νέων εμβολίων την ίδια στιγμή που η υφιστάμενη παραγωγή καλύπτει μόλις ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης.

Το Ινστιτούτο Παστέρ επίσης διέκοψε το πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη βελτιστοποίηση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, ώστε να παρέχει προστασία και από την πρόσφατη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική. Οι μεταλλάξει ανησυχούν τους ειδικούς που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο τα εμβόλια να αποδειχτούν λιγότερα αποτελεσματικά σε κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 219,58 μονάδες (-0,71%) στις 30.777,40 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 8,91 μονάδες (0,23%) στις 3.850,33 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 149,48 μονάδες (1,10%) στις 13.692,54 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις επτά κινούνται με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Apple με κέρδη 4,78 δολ. ή σε ποσοστό 3,44% στα 143,85 δολ. και ακολουθούν η Verizon Communications στα 57,95 δολ. με άνοδο 0,83% και η Salesforce στα 227,46 δολ. με άνοδο 0,75%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Goldman Sachs Group (-2,63%), η Chevron (-2,59%) και η American Express (-2,58%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές ετοιμάζονται για ένα μπαράζ αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες, με πάνω από το 20% των εταιρειών του S&P 500 και περίπου το 30% των εταιρειών του βιομηχανικού Dow Jones να ανακοινώνουν τα οικονομικά τους μεγέθη αυτή την εβδομάδα.

Οι Starbucks, Verizon και Microsoft θα κάνουν τις ανακοινώσεις τους την Τρίτη, ενώ άλλες μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, όπως η Apple, η Tesla και το Facebook την Τετάρτη.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης της Chicago Fed για την οικονομική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο ενισχύθηκε στο 0,52 τον Δεκέμβριο από το αναθεωρημένο μέγεθος του 0.31 τον προηγούμενο μήνα.

Ο κινητός μέσος τριών μηνών του δείκτη – που εξομαλύνει τη μεταβλητότητα – σκαρφάλωσε στο 0.61 από 0.59 το Νοέμβριο.

Σημειώνεται πως ο δείκτης αποτελεί σταθμισμένο μέσο όρο 85 οικονομικών δεικτών της εθνικής δραστηριότητας. Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης