Σε χαμηλούς ρυθμούς και με αρκετή επιφυλακτικότητα κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας οριακή άνοδο, αλλά όχι και την εδραίωση ανοδικής τάσης.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 631,32 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 626,86 μονάδων (-0,53%) και 632,41 μον. (+0,36%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 16,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,38%, στις 1.683,23 μονάδες, ενώ στο -0,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.036,56 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 387,02 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιφυλακτικότητα που καταγράφηκε σήμερα στο ταμπλώ  οφείλεται σε δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι η Βουλή, όπου και άρχισε η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, με τις πολιτικές διεργασίες να δείχνουν ότι αναμένεται νέος γύρος αναταράξεων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μια ανάσα από την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, στο πλαίσιο της εξάντλησης όλων των “κοινοβουλευτικών του όπλων” στον “πόλεμο” για τις “Πρέσπες”.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι σημαντικές, ακόμη, διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών όσον αφορά τον νέο νόμο Κατσέλη, με μοναδικό σημείο σύγκλισης την πρόθεση των δύο πλευρών να αποφύγουν πάση θυσία μία επίσημη παράταση του νόμου μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας, περίμετρος προστασίας του νέου άρθρου 9 του νόμου και “κουρέματα” δανείων από τις τράπεζες, παραμένουν εστίες διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών.

Ένας νέος παράγοντας που έχει προστεθεί στους σχεδιασμούς, είναι οι ανάγκες που θα προκύψουν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού “ελάφρυνσης” των τραπεζών από τα NPLs μέσω της χρήσης κρατικών εγγυήσεων.

Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε κεφαλαιακές ανάγκες αυξημένες κατά 4–5 δισ. ευρώ τουλάχιστον ανάλογα με το τι θα δεσμεύσει τελικά το δημόσιο από το αποθεματικό του για την στήριξη της μεταφοράς NPLs στο Όχημα Ειδικού Σκοπού που έχει προταθεί στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου.

Έτσι, με κέρδη που ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν οι Jumbo, Eurobank, Coca Cola και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, τα παραπάνω προβλήματα οδήγησαν την Alpha Bank στο -2,22%, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Πειραιώς, Aegean και Μυτιληναίο.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil και Εθνική, ενώ χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν οι ΕΧΑΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης