Απώλειες για όλους τους βασικούς δείκτες προμηνύουν τα futures της Wall Street, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων από βασικές εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου την Πέμπτη.

Τα futures του βιομηχανικού Dow Jones σημειώνουν πτώση 179 μονάδων (-0,72%), με εκείνα του τεχνολογικού Nasdaq να υποχωρούν κατά 125 μονάδες (-1,78%), ενώ και τα futures του γενικού S&P 500 έχουν απώλειες 24 μονάδων (-0,89%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο S&P 500 αναμένεται να ανοίξει με πτώση άνω του 9% σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδά του μέσα στο τελευταίο έτος, ενώ εάν η πτώση αυτή ξεπεράσει το 10%, θα βρίσκεται και επίσημα σε έδαφος διόρθωσης.

Οι μετοχές της Amazon και της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, υποχωρούν κατά 9,2% και 5,9% αντίστοιχα στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές, λόγω των αδύναμων σε σχέση με τις προσδοκίες αποτελεσμάτων τους.

Υπήρχαν “υψηλές προσδοκίες” από την συγκεκριμένη περίοδο αποτελεσμάτων (γ’ τρίμηνο), σημειώνει μεταξύ άλλων ο King Lip, επικεφαλής στρατηγικής στην Baker Avenue Asset Management. “Τα κέρδη δεν εμφανίζονται όσο εντυπωσιακά τα περίμενε η αγορά”, συμπληρώνει ο Lip.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Amazon συνέτριψε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη αλλά δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει με τις πωλήσεις, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη της τάξης των 3,08 δολ. ανά μετοχή και πωλήσεις 57,1 δισ. δολαρίων.

Η απόκλιση στις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις εκτείνεται έως το δ’ τρίμηνο, καθώς η Amazon προέβλεψε πωλήσεις 66,5-72,5 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο ενώ οι αναλυτές τις τοποθετούσαν στα 73,8 δισ. δολάρια.

H μητρική της Google, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 9,19 δισ. δολαρίων ή 13,06 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 6,73 δισ. δολαρίων ή 9,57 δολαρίων ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα έσοδά της αυξήθηκαν στα 33,74 δισ. δολάρια από 27,77 δισ. δολάρια. Μη συνυπολογισμένου του κόστους διαδικτυακής κίνησης (TAC), τα έσοδα της Alphabet διαμορφώθηκαν στα 27,16 δισ. δολάρια.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη στα 10,41 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στα 27,32 δισ. δολάρια, εξαιρούμενου του TAC.

O Vasu Menon της OCBC Bank, με έδρα τη Σιγκαπούρη, σημειώνει ότι τα αποτελέσματα δεν είναι απογοητευτικά, ωστόσο ήταν γενικά αναμενόμενα από τους επενδυτές, που πλέον στρέφουν εκ νέου το βλέμμα τους στους φόβους για ένταση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας.

Η Wall Street ανέκαμψε μερικώς την Πέμπτη, μετά από ένα σερί πτωτικών συνεδριάσεων, με τον Dow Jones να κερδίζει 400 μονάδες, σπάζοντας ένα τριήμερο συνεχών απωλειών.

Παράγοντες που έχουν συμβάλει στη νευρικότητα των επενδυτών και στη μεγάλη μεταβλητότητα των δεικτών είναι η απογοήτευση από τα εταιρικά αποτελέσματα, ο φόβος των υψηλότερων επιτοκίων, η διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επίπεδα του ελλείμματος στον προϋπολογισμό της πρώτης για το 2019, καθώς και η κρίση γύρω από τη Σαουδική Αραβία, μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ, εξάλλου, αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 3,4%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκαν 4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, που αποτελεί το ισχυρότερο ποσοστό ανάπτυξης σε τέσσερα χρόνια.

Η χαμηλή ανεργία, οι σταθερές θέσεις εργασίας και η αύξηση των μισθών, ενθάρρυναν τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε δαπάνες.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν στο γ΄ τρίμηνο κατά 3,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 9,1% καθώς οι Αμερικανοί αύξησαν τις αγορές ξένων αγαθών.

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ήταν οι χαμηλότερες από το δ΄ τρίμηνο του 2016. Οι δαπάνες σε πάγια μειώθηκαν κατά 7,9% στο γ΄ τρίμηνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης