Ανοδικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά και την επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ από το Κογκρέσο της χώρας, με τις μεταβολές να είναι μετά από ένα αρκετά δυναμικό “ράλι” την Τετάρτη.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 214,88 μονάδες ή 0,70%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 52,06 μονάδων ή 1,39% και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει κέρδη 257,57 μονάδων ή 2,02%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικά κέρδη σημειώνει η μετοχή της JPMorgan Chase, μετά την αναβάθμιση της μετοχής του τραπεζικού κολοσσού από αναλυτή της Bank of America. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Walgreens Boots Alliance λαμβάνει ώθηση από τα ισχυρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το Καπιτώλιο, το οποίο στεγάζει το ομοσπονδιακό Κογκρέσο των ΗΠΑ, κηρύχθηκε ασφαλές από οποιαδήποτε απειλή, επιτρέποντας τη συνέχιση της συνεδρίασης για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 3ης Νοεμβρίου.

Σήμερα το πρωί και επισήμως τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία απέρριψαν τις ενστάσεις για την επικύρωση των εκλεκτόρων στις πολιτείες της Αριζόνα και της Πενσιλβάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα χθες, πλήθη οπαδών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο, προσπαθώντας να διακόψουν τη διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων, σε πρωτοφανή έκτροπά που οδήγησαν σε συνολικά τέσσερις θανάτους και 52 συλλήψεις.

Οι επενδυτές ωστόσο φάνηκε να ξεπερνούν το πρόσκαιρο πολιτικό χάος στην Ουάσινγκτον, οδηγώντας τον Dow Jones σε ιστορικό υψηλό.

«Δεν υπάρχει μυστήριο στο γιατί οι αγορές αγνόησαν τα όσα συνέβησαν χθες στο Καπιτώλιο, όσο ενοχλητικά, ντροπιαστικά και άθλια κι αν ήταν», σημειώνει ο Peter Boockvar, CIO στην Bleakley Advisory Group. «Η απάντηση είναι ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα δεν έχουν καμία επίδραση στην κατεύθυνση της οικονομίας, στα εταιρικά αποτελέσματα και στα επιτόκια. Είναι τόσο απλό», συμπληρώνει.

Οι επενδυτές, αντιθέτως, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην προοπτική νέας δημοσιονομικής τόνωσης που δίνει η νίκη των Δημοκρατικών στις δύο έδρες της ομοσπονδιακής Γερουσίας που κρίθηκαν χθες σε επαναληπτική εκλογή στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Πλέον στη Γερουσία ο συσχετισμός είναι 50-50 μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, ωστόσο σε περίπτωση ισοψηφίας την καθοριστική 101η ψήφο θα δίνει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (και πρόεδρος της Γερουσίας) Καμάλα Χάρις, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου. Έτσι, μαζί με τον Λευκό Οίκο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω του σχετικού ελέγχου και του έτερου σώματος του Κογκρέσου, να “περάσουν” νομοθετικά την ατζέντα τους.

Με βάση τα παραπάνω, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2021 λαμβάνοντας υπόψη την επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Σε ανάλυση τους, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα επεκταθεί κατά 6,4% αυτό το έτος, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 5,9%.

Η αναθεώρηση οδηγήθηκε από την εκτίμηση ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα είναι σε θέση να περάσει από το Κογκρέσο ένα δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης ύψους 750 δισ. δολ. αυτό το τρίμηνο με τα 300 δισ. δολ. να είναι με τη μορφή επιταγών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 19 κινούνται με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walgreens Boots Alliance, JP Morgan Chase και Goldman Sachs, ενώ των απωλειών εκείνες των 3M, Coca Cola και Procter&Gamble.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν σε αυξημένα επίπεδα την τελευταία εβδομάδα του 2020.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 3.000 στις 787.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 126.000 στις 5,07 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου. Σε δημοσκόπηση πραγματοποίησε το Bloomberg οι αναλυτές τοποθετούσαν τις αρχικές αιτήσεις στις 800.000 και τις συνεχιζόμενες στις 5,2 εκατ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης