Αυξάνονται οι πιέσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τον γενικό δείκτη να προσεγγίζει τα επίπεδα των 850 μονάδων, τα οποία είχε “αφήσει” από τις 16 Σεπτεμβρίου, οδεύοντας πλέον σε ένα αρνητικό κλείσιμο του μήνα, εάν δεν αλλάξει κάτι στις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,38% στις 856,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.116,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,26% στις 796,85 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σχολιάζει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά κλείνει δύο μήνες συσσώρευσης μετά το πρόσφατο υψηλό των 901 μονάδων στις αρχές Αυγούστου. Είναι επομένως λογικό η αγορά να χωνεύει τα πολύ σημαντικά επίπεδα που πλήρωσε μιας και από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί πολλάκις χωρίς να κατοχυρωθούν. Φυσικά ο τραπεζικός κλάδος είναι εκείνος που έχει και την μεγαλύτερη ευθύνη για την συνολική εικόνα της αγοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μηνιαίο γράφημα παραμένει ανοδικό, ενώ μένει να καταφέρει η αγορά να κατοχυρώσει το επίπεδο των 900 μονάδων για να ξεκινήσει μία νέα κίνηση. Οι 835 μονάδες είναι στο εβδομαδιαίο γράφημα σημαντική στήριξη, ενώ σε ημερήσιο αντίστοιχο επίπεδο στήριξης είναι οι 844 μονάδες.

Η εικόνα στην αγορά ομολόγων όμως είναι τελείως διαφορετική, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά του 1,35%. Η “βύθιση” του κόστους δανεισμού αποτελεί απόδειξη ότι η αγορά συμπεριφέρεται στους ελληνικούς τίτλους σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις και σύμφωνα με αναλυτές η βελτίωση στους ελληνικούς τίτλους αναμένεται να συνεχιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως σήμερα η αγορά επηρεάζεται αρνητικά από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πλήττει το επενδυτικό κλίμα.

Στις ΗΠΑ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές μετά την απόφαση των Δημοκρατικών να ξεκινήσουν έρευνα για παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λόγω καταγγελιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε κατ’ επανάληψη πιέσεις στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Τζο Μπάιντεν.

Έτσι στο ταμπλό , η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 3%, με την Alpha bank και τον Μυτιληναίο να ακολουθούν με πτώση 2,71% και 2% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Cenergy και Φουρλής.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Aegean και Σαράντης, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ και Jumbo. Η ΔΕΗ ενισχύεται κατά 3,30%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης