Οι εξελίξεις στον εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ – Κίνας δεν κατάφεραν να απορροφήσουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που αναδύθηκαν τη Δευτέρα μετά τα στοιχεία που υπέδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στη Γερμανία (στο χειρότερο επίπεδο από τη μεγάλη ύφεση του 2008).

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ θα συναντηθούν σε 2 εβδομάδες με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λιου Χε, για νέες εμπορικές συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τη Δευτέρα οι Κινέζοι εισαγωγείς προχώρησαν σε παραγγελίες συνολικού ύψους 1,2 εκατ. τόνων αμερικανικής σόγιας, για παράδοση το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Οι εν λόγω παραγγελίες της Κίνας είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει μετά τη δασμολόγηση 25% της αμερικανικής σόγια τον Ιούνιο του 2018, σε μία κίνηση που εκλαμβάνεται ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης των σινο-αμερικανικών εμπορικών εντάσεων.

Στη Wall Street ενώ το ξεκίνημά της συνεδρίασης ήταν ελπιδοφόρο, στη συνέχεια οι επενδυτές ανασυντάχθηκαν, τραβώντας ενδοσυνεδριακά τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρώπη παρόμοια εικόνα παρουσίασαν τα χρηματιστήρια, καθώς η άνοδος που κατέγραφαν στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης αντικαταστάθηκε από πτώση, παρά την απόφαση του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου που είχε αιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κατάφερε να κλείσει με οριακή θετική μεταβολή 0,01%, βρίσκοντας στήριξη από τον κλάδο ταξιδίων και ελεύθερου χρόνου που ενισχύθηκε 1,22%.

Αντίθετα απώλειες κατέγραψαν Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το Μιλάνο (+0,01%).

Στην Ασία ο σκεπτικισμός για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη παραμερίστηκε από τα στοιχεία για τις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας από την Κίνα, με τους επενδυτές να αναθαρρεύουν και να οδηγούν τα κυριότερα χρηματιστήρια σε κέρδη.

Το γεγονός που τράβηξε όλα τα βλέμματα ήταν η διατίμηση της τιμής της μετοχής της ασιατικής μονάδας της AB InBev της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η οποία θα προσφέρεται στα 27 δολάρια Χονγκ Κονγκ, ευελπιστώντας να αντλήσει περί τα 5 δισ. δολάρια, που θα είναι η 2η μεγαλύτερη ΙΡΟ για το 2019, μετά αυτή της Uber η οποία της απέφερε 8,1 δισ. δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης