Πτωτικά κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα, καθώς το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η Κίνα και στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης στον απόηχο της χθεσινής επίθεσης σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά και στο χαμηλότερο guidance που έδωσε η τεχνολογική εταιρεία Broadcom, επικαλούμενη τις εμπορικές εντάσεις, εξέλιξη που ασκεί πιέσεις και σε τίτλους άλλων τεχνολογικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 61 μονάδες, τα futures του S&P 500 κινούνται 9,65 μονάδες χαμηλότερα, ενώ τα futures του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq χάνουν 55 μονάδες.

Τον τόνο στην αγορά δίνουν σήμερα τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα για τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις, που έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ειδικότερα, τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα ενισχύθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2002, πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 5%, έναντι αύξησης 5,4% τον Απρίλιο και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ρυθμό ανόδου 5,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ενισχύθηκαν κατά 5,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας σε σχέση με τον ρυθμό ανόδου 6,1% που καταγράφηκε το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο από ό,τι αναμενόταν, ενισχυμένος κατά 8,6% τον Μάιο.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 0,5% τον Μάιο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι αναθεωρήθηκε ανοδικά η μέτρηση για τις λιανικές πωλήσεις του Απριλίου. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,3% τον Απρίλιο, έναντι πτώσης κατά 0,2% που είναι ανακοινωθεί.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι τα θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώνουν τις πιθανότητες να προχωρήσει η Federal Reserve σε μείωση των επιτοκίων της αυτό το καλοκαίρι.

Τέλος, στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκονται και οι εξελίξεις στις Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που σημειώθηκε εχθές σε δύο δεξαμενόπλοια στα Στενά του Χορμούζ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις, με την Τεχεράνη να αρνείται κατηγορηματικά την ευθύνη. Το περιστατικό κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή και ενισχύει τους φόβους για πιθανή στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ με το Ιράν, αλλά και για ενδεχόμενες αναταράξεις στις προμήθειες πετρελαίου.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, απώλειες καταγράφει στις προσυνεδριακές συναλλαγές η μετοχή της Broadcom, καθώς η εταιρεία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία στο υπόλοιπο του έτους, επικαλούμενη ως αιτία την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθεί σήμερα και ο τίτλος του Facebook, μετά το δημοσίευμα της The Wall Street Journal ότι το κοινωνικό δίκτυο ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη συνεργασία του με περισσότερες από 12 επιχειρήσεις για τη δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος, που θα ονομάζεται Libra. Μεταξύ των εταιρειών που θα μετέχουν στο σχήμα είναι οι Visa, Mastercard, PayPal Holdings και η Uber Technologies.

Εν τω μεταξύ, το ντεμπούτο της στο ταμπλό του NYSE κάνει σήμερα η εταιρεία Chewy.

Η εταιρεία πώλησης προϊόντων για κατοικίδια μέσω διαδικτύου ανακοίνωσε εχθές ότι θα διαθέσει περισσότερες μετοχές από ό,τι αναμενόταν και σε υψηλότερη τιμή. Συγκεκριμένα η εταιρεία θα διαθέσει τουλάχιστον 46,5 εκατ. μετοχές στην τιμή των 22 δολαρίων ανά μετοχή, με την αποτίμησή της να πλησιάζει τα 9 δισ. δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης