Πτωτικά άνοιξε και κινείται η Wall Street

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 17:15
Πτωτικά άνοιξε και κινείται η Wall Street

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά το χθεσινό sell-off που προκάλεσε η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που πυροδότησε ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σήμερα στα τελευταία στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 243,92 μονάδες ή 0,78% και κινείται στις 31.158,09 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,24 στις 3.820,01 ενώ ο Nasdaq κινείται πέριξ των 13.121,68 μονάδων, με οριακά κέρδη 0,02%.

Ένα κύμα πωλήσεων στα αμερικανικά ομόλογα την Πέμπτη, με τις αποδόσεις να σημειώνουν νέο άλμα, οδήγησε τους δείκτες της Wall σε νέα βουτιά. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Nasdaq, με τον τεχνολογικό δείκτη να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ανοδική τροχιά καθώς ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, δίνοντας ώθηση και στον πληθωρισμό.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ταυτόχρονα πυροδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια της νωρίτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τα κόστη δανεισμού και επιβαρύνοντας την ανάκαμψη.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ πάντως διαβεβαίωσε στην κατάθεση του στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της.

Τις ανησυχίες αυτές ωστόσο αμβλύνουν σήμερα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και έδειξαν συγκρατημένη άνοδο του πληθωρισμού τον Ιανουάριο.

Το θετικό κλίμα ενισχύει και η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί σήμερα στο 1,475% από άνω του 1,6% που ανήλθε κάποια στιγμή την Πέμπτη, όταν σημείωσε και νέο υψηλό έτους.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι το εισόδημα των νοικοκυριών σημείωσε άλμα 10% τον Ιανουάριο, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Το άλμα του Ιανουαρίου αντανακλά το πακέτο τόνωσης των 900 δισ. δολ. που πέρασε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο. Το πακέτο είχε ένα νέο γύρο επιταγών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά και ενισχύσεις στα επιδόματα ανεργίας, μεταξύ των πολλών μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το Κογκρέσο ετοιμάζει παράλληλα ένα νέο πακέτο τόνωσης μετά την πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για έναν συνδυασμό μέτρων συνολικού ύψους σχεδόν 2 τρισ. δολ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 17:15