Πτωτικά κινούνται οι μετοχές και στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, 13:33
Πτωτικά κινούνται οι μετοχές και στην Ευρώπη

Πτώση κατέγραψαν νωρίτερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η υποχώρηση των βρετανικών μετοχών και οι προειδοποιήσεις αρκετών εταιρειών για την κερδοφορία τους έπληξε το κλίμα στην αγορά, παρόλο που κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν αυτή την εβδομάδα να αμβλύνουν τον αντίκτυπο από την επιδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο βασικός ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης αντέστρεψε τα αρχικά του κέρδη, σημειώνοντας νωρίτερα πτώση 0,8%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 1,3%, με αρκετές εταιρείες να σημειώνουν πτώση, καθώς τελούν υπό διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα.

Μεταξύ των μετοχών της Ευρωζώνης, η γερμανική εταιρεία Continental, που είναι προμηθευτής των αυτοκινητοβιομηχανιών, κατέγραψε βουτιά 10,5%, αφού κατέγραψε καθαρή ζημία 1,2 δισ. ευρώ το 2019, καθώς επηρεάστηκε από την παγκόσμια πτώση στη ζήτηση για επιβατικά αυτοκίνητα.

Ο δείκτης των εταιρειών κατασκευής αυτοκινήτων σημείωσε πτώση 2,2%, ενώ οι εταιρείες εξόρυξης υποχώρησαν κατά 2,8%.

Η μετοχή της Airbus σημείωσε πτώση 2,8%, ύστερα από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η εταιρεία εξετάζει μείωση στην παραγωγή των αεροσκαφών A330neo, καθώς ο μεγαλύτερος πελάτης της ανέβαλε την παράδοση των αεροπλάνων εξαιτίας μείωσης της ζήτησης για ταξίδια.

Σε μια ακόμα ένδειξη για το πλήγμα στην ταξιδιωτική βιομηχανία, η βρετανική περιφερειακή αεροπορική εταιρεία Flybe κατέρρευσε, με τον αερομεταφορά να αποτελεί το πρώτο μεγάλο θύμα του κλάδου λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, 13:45