Οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική κινούνταν σήμερα πτωτικά αλλά οδεύουν προς εντυπωσιακά κέρδη σε μηνιαία βάση, καθώς ο συνδυασμός της αισιοδοξίας για ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 καθώς και η σταθερότητα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ ενθάρρυναν το ενδιαφέρον των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο.

Η τουρκική λίρα αναμενόταν να καταγράψει υπεραπόδοση με μηναία άνοδο σχεδόν 7%, ενώ οι μετοχές στην Κωνσταντινούπολη οδεύουν προς την καλύτερη μηναία τους επίδοση εδώ και πάνω από 11 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίρα ενισχύθηκε οριακά έναντι του δολαρίου ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας ανέκαμψε περισσότερο από το αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο, ύστερα από συρρίκνωση σχεδόν κατά 10% ένα τρίμηνο νωρίτερα.

Τα περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία ευνοήθηκαν και από τη βελτιωμένη επενδυτική εμπιστοσύνη ύστερα από την αλλαγή του κεντρικού τραπεζίτη και του υπουργού Οικονομικών της χώρας. Ωστόσο το γενικότερο κλίμα παράμενε ανάμεικτο, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων της COVID-19 και της δημοσιονομικής αδυναμίας.

Τα περιουσιακά στοιχεία των ευρύτερων αναδυόμενων αγορών επίσης οδεύουν προς σημαντική μηνιαία άνοδο χάρη στις ενθαρρυντικές εξελίξεις για ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, ενώ η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ενίσχυσε τις ελπίδες για πιο ήρεμες εμπορικές πολιτικές στη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές αναδυόμενων αγορών αναμένεται να καταγράψει την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2016, με άνοδο περίπου 10% τον Νοέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης