Με τον καλύτερο τρόπο ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street, με τους επενδυτές να αφήνουν πίσω τους το θρίλερ των προεδρικών εκλογών σε κλίμα ξέφρενου ενθουσιασμού μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσουν από κοινού απέτρεψε περισσότερο από το 90% των λοιμώξεων σε μια μελέτη ευρείας κλίμακας.

Το αισιόδοξο μήνυμα από τη μάχη κατά του κορονοϊού έρχεται ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη καταγράφουν νέα ρεκόρ στα κρούσματα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Όπως ανακοινώθηκε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο στις δύο εταιρείες να ζητήσουν άδεια διάθεσης του εμβολίου για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον βέβαια αποδειχθεί επίσης ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές. Η προσδοκία είναι ότι πλέον η φαρμακευτική βιομηχανία θα έχει στη διάθεση της ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για να αντιμετωπίσει την ασθένεια που έχει εκτροχιάσει την αμερικανική οικονομία και έχει σκοτώσει περισσότερους από 230.000 Αμερικανούς.

Στο ταμπλό ο Dow Jones κερδίζει 1.563 μονάδες ή 5,5% σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ρεκόρ σημειώνει και ο S&P 500 με άλμα 3,7%. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite, στο μεταξύ, ενισχύεται σε ποσοστό 1,3%.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 χαρακτηρίζοντάς το εξαιρετική είδηση, ωστόσο προειδοποίησε πως θα χρειαστούν μήνες για να υπάρξει εκτεταμένος εμβολιασμός, τονίζοντας την ανάγκη οι Αμερικανοί να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα του Μπάιντεν πραγματοποιεί ήδη συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της προετοιμασίες ενός προγράμματος που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και διάθεση εμβολίων και θεραπειών, μέσω διαδικασιών fast-track.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλωσόρισε επίσης τα αποτελέσματα του πειραματικού εμβολίου. Στο μεταξύ, οι αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter συνεχίζουν να μονοπωλούν την παγκόσμια προσοχή, με την ελπίδα ο Αμερικανός πρόεδρος να αποδεχτεί την ήττα του, βάζοντας τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει με την εμμονή του να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι πληροφορίες των μεγαλύτερων αμερικανικών δικτύων πάντως είναι ο πρόεδρος Τραμπ δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει σύντομα την ήττα του και θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεση του για να προσβάλει το αποτέλεσμα των εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης