Η αμερικανική οικονομία διανύει μία «καλή εποχή» εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Λάρι Σάμερς, ο οποίος, ωστόσο, δεν κρύβει τους φόβους του για τα όσα έρχονται.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Σάμερς προειδοποίησε ότι «μέσα στα επόμενα χρόνια θα έρθει νέα ύφεση». Προέβλεψε δε ότι αυτή θα διαρκέσει περισσότερο από την προηγούμενη, η οποία είχε παγιδεύσει την αμερικανική οικονομία για 18 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική οικονομία διανύει φέτος το έννατο διαδοχικό έτος ανάπτυξης. Ωστόσο η FED αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος και να επιταχύνει ενδεχομένως το βηματισμό της προς πιο «σφιχτή» πολιτική μέσα στο 2019. Η στροφή αυτή δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει σοκ στην οικονομία, ύστερα από πολυετή χαλάρωση, κατά την οποία βγήκαν όλα τα συμβατικά και αντισυμβατικά μέτρα από τη φαρέτρα.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα έρθει νέα ύφεση και θα έχουμε κατά μία έννοια χρησιμοποιήσει ήδη όλα τα όπλα της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής» ανέφερε ο κ. Σάμερς, προσθέτοντας «αυτό σημαίνει ότι η ύφεση θα είναι πιθανότατα πιο παρατεταμένη από την τελευταία».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε πως ο νέος διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καλείται να βρει μία δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην επιθυμία για τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του πληθωρισμού και στην ανάγκη να διασφαλίσει ότι δεν θα δημουργηθούν οι συνθήκες για νέα κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης