Ήπια ανοδικά κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις μετοχές των Microsoft, AT&T και των εταιρειών του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου να δίνουν τον τόνο της ανόδου, μία ημέρα μετά την απόφαση της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για περικοπή επιτοκίων την Τετάρτη κατά 25 μονάδες βάσης, τη δεύτερη συναπτή μετά από εκείνη του Ιουλίου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones “κερδίζει” 69 μονάδες ή 0,26%, με τον γενικό S&P να ενισχύεται κατά 8 μονάδες ή 0,28%, με τις εταιρείες του τεχνολογικού και του ενεργειακού κλάδου να δίνουν τον τόνο, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 40 μονάδες ή 0,47%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αισιόδοξος τόνος της ημέρας για τους επενδυτές έρχεται εν μέσω νέου γύρου απευθείας συνομιλιών μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον, εντός της ημέρας, εν όψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο στις αρχές Οκτωβρίου.

Η προοπτική μιας προόδου στις διμερείς επαφές δίνει ώθηση στις μετοχές των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών (chips), με εκείνες των Advanced Micro Devices και Micron να σημειώνουν άνοδο 0,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Microsoft ενισχύεται κατά 2% μετά την ανακοίνωση ότι η διοίκησή της ενέκρινε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 40 δισ. δολαρίων και θα αυξήσει το μέρισμα τριμήνου κατά 5 σεντς, στα 51 σεντς ανά μετοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί οικονομικών θεμάτων Peter Navarro, όσο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Η αμερικανική Fed μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο αναφοράς της την Τετάρτη, στο εύρος 1,75% με 2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα τρία ωστόσο από τα 10 μέλη του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής να διαφωνούν.

Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 2016, κάτι που πυροδότησε αμφιβολίες για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει και σε νέες μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ακολούθησαν σήμερα οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Και οι τρεις τράπεζες κράτησαν αμετάβλητη την πολιτική τους αν και προειδοποίησαν για την αύξηση των κινδύνων και της αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, στο μεταξύ, αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με την τελευταία έκθεση-καμπανάκι του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Η κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση αρχίζει ολοένα και περισσότερο να επηρεάζει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, αυξάνοντας την αβεβαιότητα, εντείνοντας τους κινδύνους στις χρηματοοικονομικές αγορές και θέτοντας σε κίνδυνο τις ήδη αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης», προειδοποίησε στην έκθεση του ο Οργανισμός.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με εντεινόμενη προσοχή τις τελευταίες παρεμβάσεις της Fed για την παροχή ρευστότητας στις αγορές.

Η New York Federal Reserve πραγματοποίησε σήμερα την τρίτη πράξη επαναγοράς (repos) μέσα σε τρεις ημέρες, προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητα και να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Η τράπεζα διενήργησε repos 75 δισ. δολ. αγοράζοντας τίτλους από dealers.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Microsoft (2,27%), ΙΒΜ (+1,13%) και Cisco Systems (+0,95%), ενώ των απωλειών οι μετοχές των Caterpillar (-0,60%), Walt Disney (-0,49%) και Home Depot (-0,17%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι το έλλειμμα  στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ συρρικνώθηκε ελαφρώς  το β’ τρίμηνο στα 128,19 δισ. δολ. από το αναθεωρημένο μέγεθος των 136,19 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 128,0 δισ. δολ.

Σε όρους ΑΕΠ το έλλειμμα έφτασε το 2,4% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, από 2,6% το α΄ τρίμηνο.

Παράλληλα, ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε κατά 2.000 στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 14 Σεπτεμβρίου, στις 208.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση των αιτήσεων στις 215.000.

Τέλος, η Philadelphia Federal Reserve κατέγραψε επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή ευθύνης της, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει στις 12,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 16,8  μονάδες τον Αύγουστο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 10,0 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης