Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις αγορές πετρελαίου μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον OPEC+.

Ειδικότερα η χθεσινή σύνοδος του ευρύτερου καρτελ πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+ οδηγήθηκε σε αναβολή χωρίς τον ορισμό νέας συνεδρίασης και χωρίς συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής, με τον οργανισμό να εισέρχεται σε φάση κρίσης και την αγορά πετρελαίου να παραμένει με «στενά όρια» όσον αφορά την προσφορά αργού, παρά την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Το brent έκλεισε πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρκετές ημέρες έντονων συζητήσεων δεν έλυσαν τις διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg συμμετέχοντες στις συζητήσεις.

Βασικό αποτέλεσμα της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, για την ώρα, είναι ότι ο OPEC+ δεν θα αυξήσει την παραγωγή του τον Αύγουστο, στερώντας την παγκόσμια οικονομία από σημαντικούς νέους ενεργειακούς πόρους, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση είναι ρευστή και ο οργανισμός θα μπορούσε να επανενεργοποιήσει τις συνομιλίες οποιαδήποτε στιγμή. Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% το τρέχον έτος και να βαδίζουν προς τα 80 ευρώ το βαρέλι, το καρτέλ πιθανόν να υποστεί πιέσεις από χώρες-καταναλωτές οι οποίες θα ανησυχήσουν για την επίδραση στον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,15% στις 457 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να χάνει 0,6%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου προσθέτουν 0,9% λόγω των υψηλότερων τιμών του μαύρου «χρυσού».

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,30% λίγο πάνω από τις 15.600 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,28% πέριξ των 6.550 μονάδων και ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει οριακές διακυμάνσεις κοντά στις 7.170 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,23% υποχωρώντας κάτω από τις 23.400 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,06% κοντά στις 8.950.

Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο, για τις γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάιο, καθώς και την έρευνα ZEW για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία.

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να διατηρήσει το επιτόκιο στο 0,1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης