Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, συνεχίζοντας στο χθεσινό ανοδικό τέμπο που έστειλε τον Dow Jones σε νέο ιστορικό υψηλό και βοήθησε τον Nasdaq να τερματίσει ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων.

Μάλιστα, ο βιομηχανικός δείκτης και ο ευρύτερος S&P 500 κινούνται σε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αγνοούν τα πολύ κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ωστόσο ο με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 266.000 τον Απρίλιο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Μαρτίου κατά 770.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία για την ανεργία επίσης διέψευσαν τους αναλυτές που περίμεναν να μειωθεί, με τον δείκτη ανεργίας ωστόσο να αυξάνεται στο 6,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας προβλημάτισαν πρόσκαιρα τους επενδυτές, οι οποίοι όμως φαίνεται ότι αποφάσισαν να τα αγνοήσουν και να εστιάσουν στην αντίδραση της αγοράς ομολόγων, όπου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων οι αποδόσεις υποχωρούν.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά περίπου 100 μονάδες ή 0,28% και κινείται στις 34.645,71 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,46% στις 4.221,05 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, που είναι και ο πλέον ευαίσθητος τις διακυμάνσεις των ομολόγων, προσθέτει 0,83% στις 13.745 μονάδες, καθώς Facebook, Amazon, Netfilx, Alphabet και Apple καταγράφουν όλες κέρδη άνοδο του 1%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο κλάδος της υγείας παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στον απόηχο της πρότασης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την προσωρινή άρση των πατεντών στα εμβόλια κατά του κορονοϊού προκειμένου να μπορέσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αρχίσουν την παραγωγή των δικών τους εμβολίων. Εταιρείες όπως η Pfizer, η AstraZeneca, BioNTech, η Johnson & Johnson και η Moderna είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα ως αποτέλεσμα της πρότασης Μπάιντεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης