Με απώλειες κινούνται την Πέμπτη βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση από την Federal Reserve του outlook της για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, που οδήγησε χθες Τετάρτη σε sell-off.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει απώλειες 126,89 μονάδων ή 0,37%, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 1,45 μονάδες ή 0,03% και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 36,30 μονάδες ή 0,26%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έφερε εγγύτερα το χρονοδιάγραμμα της αύξησης επιτοκίων εκ μέρους της, προβλέποντας δύο αυξήσεις μέσα στο 2023. Αναθεώρησε επίσης την προβλέψη για τον πληθωρισμό φέτος στο 3,4%, μία ποσοστιαία μονάδα άνω της προηγούμενης πρόβλεψης, τον Μάρτιο και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες άνω του στόχου του 2%.

Μάλιστα επτά από τα συνολικά 18 μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής περιμένουν η αύξηση των επιτοκίων να έρθει μέχρι το τέλος του 2022, από μόλις τέσσερα τον προηγούμενο Μάρτιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί με προσοχή των πληθωρισμό και επανάλαβε την εκτίμηση ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές δεν αναμένεται να έχουν διάρκεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fed δεν ανακοίνωσε πάντως τον περιορισμό των αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι αγορές θα συνεχιστούν με τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολ. το μήνα, μέχρι να δει “σημαντική περαιτέρω πρόοδο” στην οικονομική ανάκαμψη.

Οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών υφίστανται απώλειες, καθώς η αναμονή για υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να συμπιέσουν περαιτέρω το ήδη “ξεφουσκωμένο” ράλι των εμπορευμάτων για το 2021. Η Κίνα επίσης λαμβάνει μέτρα για συγκράτηση των τιμών στα εμπορεύματα, προκειμένου να καταλαγιάσει τους φόβους για εκτίναξη του πληθωρισμού.

Μετοχές τραπεζών όπως οι Wells Fargo και Citigroup κινούνται ανοδικά, με δεδομένο ότι μια αύξηση επιτοκίων θα υποβοηθήσει τα κέρδη των τραπεζών.

Ο “μύθος” του χώρου των hedge funds David Tepper ανέφερε, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ότι η Fed τα πήγε καλά την Τετάρτη και ότι “το χρηματιστήριο είναι ακόμη κι έτσι καλά, τουλάχιστον προς ώρας”. Ο S&P 500 απέχει λιγότερο από 0,8% από τα ιστορικά υψηλά του.

Ο βιομηχανικός Dow συμπλήρωσε την Τετάρτη τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, ενώ έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών για πρώτη φορά από τις αρχές του Μαρτίου. Με απώλειες έκλεισαν και οι υπόλοιποι δείκτες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μετοχή της CureVac γνωρίζει μεγάλες απώλειες, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της COVID-19 ήταν κατά 47% αποτελεσματικό στην αποτροπή της νόσου.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 10 κινούνται με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Salesforce, Visa, Intel, ενώ των απωλειών εκείνες των Caterpillar, Nike, Dow Inc.

Η ανεργία αυξήθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας της χώρας την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 412.000. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το δίκτυο Dow Jones ανέμεναν έναν αριθμό κοντά στις 360.000.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων από τις 15 Μαΐου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης