Με φόρα από τη χτεσινή συνεδρίαση συνεχίζουν και σήμερα οι δείκτες της Wall Street, μετά το ιρανικό χτύπημα στις αμερικανικές βάσεις που “έδειξε” ότι το ιρανικό καθεστώς σκόπιμα χτύπησε με τον τρόπο που το έκανε θέλοντας να μην υπάρξουν θύματα, αλλά κυρίως μετά το διάγγελμα Τραμπ που κινήθηκε και αυτό σε κλίμα αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Έτσι οι φόβοι των επενδυτών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καταλαγιάζουν και τα βλέμματά τους στρέφονται πλέον στην επικείμενη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας “πρώτης φάσης” μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε διάγγελμα του χθες από τον Λευκό Οίκο, μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει στρατιωτική σύγκρουση με την Τεχεράνη, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, αποφεύγοντας να επαναλάβει τις προηγούμενες απειλές του για στρατιωτικά χτυπήματα και “κλειδωμένους στόχους”.

Αλλά και η Τεχεράνη έσπευσε να διαβεβαιώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι “δεν επιδιώκει κλιμάκωση” του πολέμου, παρά τις προειδοποιήσεις των Φρουρών της Επανάστασης για “σκληρότερη εκδίκηση”.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνει σήμερα και η είδηση ότι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιού Χε, θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα την Ουάσινγκτον για να υπογράψει την “Πρώτη Φάση” της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 115 μονάδες (0,40%), στις 28.860 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 18,22 μονάδες ή 0,56% στις 3.271, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει κέρδη 64,33 μονάδων ή 0,70%, στις 9.193 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000 στις 214.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 4 Ιανουαρίου. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 220.000.

Στον επιχειρηματικό τομέα, οι μετοχές της HP ενισχύονται, μετά από μία ακόμα απόρριψη προσφοράς από την Xerox για εξαγορά.

Από την άλλη, οι μετοχές της Bed Bath & Beyond κατρακυλούν σχεδόν 18%, μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας, που σύμφωνα με αναλυτές ήταν απογοητευτικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης