Με σημαντικές απώλειες τερμάτισαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, δεχόμενοι πιέσεις από την πτώση του αργού πετρελαίου, ενώ αποτίμησαν και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Bank of England Mark Carney.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εντείνονται οι πιέσεις στο πετρέλαιο με τις τιμές να υποχωρούν κατά 2,5% και στα χαμηλά επτά μηνών, μετά από τα νέα στοιχεία που έδειξαν αύξηση της προσφοράς από αρκετούς βασικούς παραγωγούς, μια τάση που υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών για την στήριξη της αγοράς μέσω της μείωσης της παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βύθιση του μαύρου χρυσού “χτύπησε” τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας (-2%) και του κλάδου των ορυκτών (-3%) στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, δήλωσε σήμερα πως παρότι η ευελιξία των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στην αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο φτάνει στα όριά της, εντούτοις είναι πολύ νωρίς για την πρώτη αύξηση επιτοκίων σε μια δεκαετία.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του σε τραπεζίτες στο Λονδίνο, ο Carney σημείωσε πως οι αδύναμες μισθολογικές αυξήσεις εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με την ισχύ των εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ δήλωσε αβέβαιος για το πως μπορεί να ανταποκριθεί η οικονομία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 έχασε 0,70%, ενώ στους βασικούς δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,58%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,32% και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,68%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,97% και ο ισπανικός υπέστη απώλειες 0,95%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο καθώς το πλεόνασμα τόσο για αγαθά και υπηρεσίες ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης