Σε μεγάλη πτώση παραπέμπουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, καθώς η σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους του κινεζικού κολοσσού Huawei στον Καναδά αναζωπύρωσε τις εμπορικές ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones χάνουν 371 μονάδες, του S&P 500 36 μονάδες και του Nasdaq 115 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές θορυβήθηκαν με την είδηση της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Technologies, Meng Wanzhou για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Της σύλληψης, που έγινε την 1η Δεκεμβρίου, αλλά έγινε γνωστή σήμερα, είχαν προηγηθεί αρκετά βήματα από πλευράς ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσουν τον τεχνολογικό κολοσσό, ενώ έκαναν και προσπάθειες να πείσουν διεθνείς συμμάχους τους να κάνουν ίδιο.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των κινεζικών αρχών, με τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας στον Καναδά να απαιτεί την απελευθέρωση του στελέχους της Huawei.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά από αίτημα των ΗΠΑ, η καναδική πλευρά συνέλαβε έναν Κινέζο πολιτη που δεν παραβίασε κανέναν αμερικανικό ή καναδικό νόμο» ανέφερε σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας.
ίδια η Huawei ανακοίνωσε πως «δεν γνωρίζει τίποτα για κάποιο σφάλμα της κ. Μενγκ».

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν ξανά να υποχωρούν αφότου ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρότεινε μια μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση στην παραγωγή, προσθέτοντας πως το καρτέλ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε οποιεσδήποτε μειώσεις.

Η πρόσφατη πτώση των τιμών του “μαύρου χρυσού” κατά 30% από το υψηλό που είχαν καταγράψει τον Οκτώβριο, μεταφράστηκε από ορισμένους επενδυτές σαν σημάδι για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό δεκαετίας διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, με την αύξηση των εισαγωγών να συνδυάζεται με πτώση των εξαγωγών των αμερικανικών προϊόντων.

Το έλλειμμα σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο επίπεδο των 55,5 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου από τον Οκτώβριο του 2008.

Παράλληλα, υποχώρησαν οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, υποδεικνύοντας μια σφιχτή αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 4.000 στις 231.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, ανέμεναν 224.000 νέα επιδόματα.

Επίσης, ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 179.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ADP Research Institute.

Τα στοιχεία δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 190.000 θέσεις εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης