Συμφωνία ή καθυστέρηση; Διχασμένη η Wall Street για το Brexit

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019, 15:55
Συμφωνία ή καθυστέρηση; Διχασμένη η Wall Street για το Brexit

Ενώ βαθαίνει η κρίση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Goldman Sachs και η JPMorgan έχουν διαφορετικές απόψεις για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά οι δύο τιτάνες της Wall Street συμφωνούν σε ένα πράγμα: δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν εξασφαλίσει έγκριση της συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα καθυστερήσει το Brexit ή θα βυθίσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο χάος αποχωρώντας από την ΕΕ άνευ συμφωνίας στις 29 Μαρτίου.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι βλέπει 50% πιθανότητες η Μέι να καταφέρει να επικυρωθεί μια συμφωνία για το Brexit, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές τελικά θα μπλοκάρουν μια έξοδο άνευ συμφωνίας εάν χρειαστεί. Σύμφωνα με την Goldman, υπάρχουν πιθανότητες 15% για μια έξοδο χωρίς συμφωνία και περίπου 35% να μην γίνει καθόλου το Brexit.

«Πράγματι υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που είναι πρόθυμη να αποτρέψει ένα Brexit άνευ συμφωνίας (εάν κληθούν να το κάνουν), αλλά δεν υπάρχει ακόμα πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόθυμη να στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση)», ανέφερε η Goldman σε σημείωμα προς τους πελάτες της σήμερα.

«Η πρωθυπουργός θα προσπαθήσει ξανά και ξανά να καθυστερήσει την καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία επί του Brexit που εκείνη διαπραγματεύτηκε και η αύξηση του κινδύνου απρόσμενων γεγονότων θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κίνητρο για την επικύρωση εν τέλει εκείνης της συμφωνίας».

Η JPMorgan ανέφερε πως εκτιμά ότι η Μέι θα ζητήσει τώρα παράταση στην προθεσμία της 29ης Μαρτίου.

Η Μέι, που έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι το Brexit θα λάβει χώρα στις 29 Μαρτίου, υπέστη χθες ήττα στο κοινοβούλιο για τη στρατηγική της για το Brexit, η οποία υπονόμευσε τη δέσμευσή της στους ηγέτες της ΕΕ ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει έγκριση για τη συμφωνία της εάν εκείνοι προχωρήσουν σε παραχωρήσεις.

Η Μέι έχει υποσχεθεί ότι εάν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει μια συμφωνία έως τις 26 Φεβρουαρίου, θα προχωρήσει σε μία δήλωση ενημερώνοντας τους βουλευτές για την πρόοδό της την ίδια ημέρα και οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία στις 27 Φεβρουαρίου να συζητήσουν και να ψηφίσουν αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της χώρας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ δήλωσε ότι μια παράταση στο Brexit είναι δυνατή αλλά όχι αναπόφευκτη. «Εάν πρόκειται να υπάρξει παράταση, χρειάζεται να είναι με ένα στόχο, χρειάζεται να είναι με τη λογική του να διασφαλιστεί και να επικυρωθεί μια συμφωνία» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βαράντκαρ. «Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς να δει αυτή την καθυστέρηση ή το αδιέξοδο ή το κολαστήριο να συνεχίζεται για μήνες και μήνες».

 

Ο λαβύρινθος του Brexit

Οι διαφορετικές απόψεις από δύο εκ των ισχυρότερων τραπεζών της Wall Street είναι ενδεικτικές του πόσο δύσκολο θεωρούν οι επενδυτές ότι είναι να κατανοήσουν τη δαιδαλώδη πλοκή του Brexit, που αποτελεί τη σημαντικότερη κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Έχοντας επιλέξει να προσφέρουν επιπλέον χρόνο στην πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα, η εκτίμησή μας ότι μια πλειοψηφία βουλευτών εν τέλει θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση προσπαθώντας να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί σε αυτή τη φάση μια έξοδος άνευ συμφωνίας», ανέφερε η JPMorgan.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε πιθανόν ότι, αντί να επιτρέψει να λάβει χώρα μια ψηφοφορία και οι επακόλουθες υπουργικές παραιτήσεις, η πρωθυπουργός Μέι θα επιχειρήσει να καθυστερήσει λέγοντας ότι θα ζητήσει η ίδια παράταση».

Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έκαναν λάθος στις προβλέψεις τους για το δημοψήφισμα του 2016. Τότε η επικρατούσα εκτίμηση ήταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Καθώς όμως άρχισαν να βγαίνουν τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι η Βρετανία τάχθηκε υπέρ του Brexit, η στερλίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ωστόσο, πολλοί τραπεζίτες ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Όσο πιο ζόρικο γίνεται, τόσο πιο πολύ ανησυχώ ότι οδεύουμε προς μία έξοδο χωρίς συμφωνία», δήλωσε στέλεχος επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αλλά όσο περισσότερο πλησιάζουμε στην ημερομηνία εξόδου, γινόμαστε λιγότερο βέβαιοι».

Σύμφωνα με την Berenberg, μια από τις παλαιότερες τράπεζες της Ευρώπης, οι πιθανότητες να εξασφαλίσει η Μέι πλειοψηφία για τη συμφωνία είναι μόλις 10%. Οι πιθανότητες για ένα σκληρό Brexit φθάνουν στο 30% και οι πιθανότητες να μην γίνει καθόλου Brexit στο 20%.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019, 15:56