Έντονη νευρικότητα επικρατεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ζυγίσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορίου, που θυμίζουν σκωτσέζικο ντουζ.

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος μπαίνει στον «πάγο», αλλά και την απόφαση της Κίνας, σε μία κίνηση καλής θέλησης, να ανοίξει την αγορά αυτοκινήτου, μειώνοντας σημαντικά τους δασμούς στις εισαγωγές, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, γεννά φόβους για νέα όξυνση της διαμάχης με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει έρευνα για τις εισαγωγές αυτοκινήτων, στη βάση ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή δασμών ανάλογων με εκείνους στο αλουμίνιο και το χάλυβα.

Η πρωτοβουλία αυτή πυροδότησε σφυροκόπημα στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τον κλάδο στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να παρουσιάζει πτώση έως και 2%.

Υπό τις συνθήκες αυτές ο Stoxx 600 βρέθηκε να υποχωφεί έως και 1%,, απομακρυνόμενος έτσι από τα υψηλά 3,5 μηνών, στα οποία είχε σκαρφαλώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία δυναμική άνοδος τραπεζών και τεχνολογικών εταιρειών κατάφερε, ωστόσο, να αντισταθμίσει τις πιέσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη, που αυτή την ώρα παρουσιάζει άνοδο 0,3%.

Ανά τη Γηραιά Ήπειρο η εικόνα είναι μικτή.

Ο DAX στη Φραγκφούρτη, που νωρίτερα είχε απώλειες έως και 1,4% εξαιτίας των πιέσεων στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αυτή την ώρα η πτώση του έχει περιοριστεί στο 0,2%, καθώς αμβλύνονται οι πιέσεις στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Υπό ελαφρά πίεση και η μετοχή της Deutsche Bank, που επιβεβαίωσε ότι θα περικόψει τουλάχιστον 7.000 θέσεις εργασίας.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB αμφιταλαντεύνεται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες, ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως και 0,9%.

Ελαφρά άνοδο παρουσιάζει ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ πτώση 0,2% καταγράφει ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης