Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει μικρές απώλειες μετά τα διαδοχικά ιστορικά του υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για την κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτική της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα με φόντο το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Ο S&P 500 σημείωσε την Παρασκευή το 28ο ρεκόρ του για το 2021, ενώ Dow Jones και  Nasdaq παραμένουν κοντά στα προηγούμενα ιστορικά τους υψηλά, με τους επενδυτές να να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η ιδιαίτερα διευκολυντική πολιτική της Fed δεν θα αλλάξει σύντομα, παρά την ενίσχυση του πληθωρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία την Τετάρτη, με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed, να αξιολογήσουν το πώς οι κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν την πορεία του πληθωρισμού και πώς σχεδιάζουν να τον αντιμετωπίσουν.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν το άλμα των τιμών καταναλωτή ένα παροδικό φαινόμενο, στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η Fed είναι έτοιμη να αφήσει τον πληθωρισμό να τρέξει πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% για ένα χρονικό διάστημα.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 121,50 μονάδες ή -0,35% στις 34.353,60 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 6,87 μονάδες ή -0,16% στις 4.240,77 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 32,08 μονάδες ή 0,20% στις 14.093,66 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις οκτώ κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Salesforce.com με κέρδη 4,09 δολ. ή σε ποσοστό 1,70% στα 244,40 δολ. και ακολουθούν Apple στα 128,71 δολ. με άνοδο 1,07% και Chevron με κέρδη 0,59% στα 108,55 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Walgreens Boots Alliance (-1,61%), Cisco Systems (-1,44%) και Home Depot (-1,21%).

Στο επίκεντρο της προσοχής έχει μπει το τεράστιο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων της Fed, συνολικού ύψους 120 δισ. δολ. το μήνα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι το ράλι του πληθωρισμού θα μπορούσε να υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να περιορίζει αυτές τις αγορές.

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους την Τετάρτη και στις προβλέψεις της Fed για την πορεία των επιτοκίων, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια αναπροσαρμογή της εκτίμησης για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2023. Αυτή την στιγμή η Fed δεν προβλέπει αύξηση των επιτοκίων μέχρι τουλάχιστον το 2024.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, το πειραματικό εμβόλιο της Novovax Inc. κατά της COVID-19 έδειξε αποτελεσματικότητα 90,4% σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Τα τελευταία αποτελέσματα φέρνουν ακόμα πιο κοντά το εμβόλιο για χρήση σε παγκόσμια κλίμακα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης