Σε αναζητήση κατεύθυνσης βρίσκονται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, παρά το γεγονός ότι τα “νέα” από την αγορά εργασίας παρέχουν αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 69,61 μονάδες ή 0,20%, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 6,62 μονάδες ή 0,16% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 75,67 μονάδων ή 0,56%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της πανδημίας.

“Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ισχυρή και κινείται ανοδικά όλους τους προηγούμενους τρεις μήνες. Τα στοιχεία για την απασχόληση στο σύνολο του Απριλίου αναμένεται να δείξουν ακόμη καλύτερα στοιχεία, με τις απολύσεις να έχουν σημειώσει μείωση κατά 1/6 τον συγκεκριμένο μήνα”, ανέφερε ο Brad McMillan, CIO στην Commonwealth Financial Network.

Η μετοχή της PayPal κερδίζει 1,5% ηγούμενη μεταξύ των μετοχών τεχνολογίας, μετά την ανακοίνωση, χτες το βράδυ, αποτελεσμάτων τριμήνου πολύ καλύτερων του αναμενομένου, με τα έσοδά της αυξημένα κατά 31%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Etsy βλέπει τη μετοχή της να κατρακυλά κατά 11%, μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε ότι οι πωλήσεις της θα υποχωρήσουν μετά το πέρας της κρίσης της πανδημίας.

Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε εξάλλου την Τετάρτη την τέταρτη συναπτή συνεδρίαση πτώσης, στο μεγαλύτερο σερί απωλειών του από τον Οκτώβριο του 2020. Τόσο ο τεχνολογικός δείκτης όσο και ο S&P 500 βρίσκονται σε έδαφος απωλειών για την εβδομάδα, ενώ ο Dow μοιάζει έτοιμος να “σπάσει” το πτωτικό σερί των δύο περασμένων εβδομάδων, όντας σε ιστορικό υψηλό.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Home Depot, UnitedHealth, Goldman Sachs, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Merck, Chevron.

Λιγότεροι Αμερικανοί από ό,τι αναμενόταν υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας επιταχύνεται εν μέσω μιας οικονομικής έκρηξης, η οποία τροφοδοτείται από μια ταχέως βελτιούμενη κατάσταση της δημόσιας Υγείας και τη μαζική οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας ανήλθαν συνολικά σε 498.000, εποχικά προσαρμοσμένες, για την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαΐου σε σύγκριση με 590.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, την Πέμπτη. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου 2020, όταν επιβλήθηκαν υποχρεωτικοί τερματισμοί μη απαραίτητων επιχειρήσεων για την επιβράδυνση του πρώτου κύματος μολύνσεων COVID-19.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει 540.000 αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα.

Οι αιτήσεις ανεργίας έχουν μειωθεί από το ρεκόρ των 6,149 εκατομμυρίων στις αρχές Απριλίου 2020. Ωστόσο, είναι πολύ πάνω από το εύρος των 200.000 – 250.000 που θεωρούνται κατάλληλες για μια υγιή αγορά εργασίας.

Οι προγραμματισμένες απολύσεις μέχρι στιγμής φέτος μειώθηκαν κατά 84% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020. Οι αναφορές ενίσχυσαν τις προσδοκίες για έναν ακόμη θετικό μήνα ως προς την αύξηση των θέσεων εργασίας, τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 656.000 έως και 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το Υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει την έκθεση απασχόλησης του Απριλίου την Παρασκευή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης