Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, μετά και την ιστορική «βύθιση» των futures του αμερικανικού αργού πετρελαίου παράδοσης Μαΐου σε αρνητικό έδαφος.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 1,96% στις 19.283,50 μονάδες, ενώ ο νοτιοκορεατικός KOSPI «χάνει» 1,28%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 2,14%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai υφίσταται απώλειες 1,05% και ο Shenzen 1,77%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted υπέστη απώλειες 2,82%. Στη δε Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 «έχασε» 2,46%.

Σε μια πρωτοφανή εξέλιξη, το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), η τιμή του συμβολαίου του αργού τύπου WTI παράδοσης Μαΐου, το οποίο λήγει σήμερα, πραγματοποίησε ιστορική «βουτιά» στα -37,63 δολ., από 60 δολ. στις αρχές του έτους.

Η τιμή του συμβολαίου παράδοσης αμερικανικού αργού παράδοσης Ιουνίου ωστόσο παραμένει πάνω από τα 20 δολ. το βαρέλι, με τους αναλυτές να τη θεωρούν εγγύτερα στην «πραγματική» τιμή του πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασικό πρόβλημα με το αργό παράδοσης Μαΐου παραμένει ότι οι χώροι αποθήκευσής του πλησιάζουν την απόλυτη πληρότητα, καθώς εργοστάσια, οχήματα και αεροσκάφη τα οποία θα το κατανάλωναν μένουν αδρανή λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Πιθανότατα βρισκόμαστε στο μέσον του κυκλώνα, του οποίου η φονική οργή έχει ως επίκεντρο την κατάρρευση της ζήτησης και την υπερπροσφορά αργού» υπογραμμίζει σε σχόλιό του ο Stephen Innes, στέλεχος της AxiCorp.

Στη δημοσιότητα, εξάλλου, δόθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας  (Reserve Bank of Australia)  για τον Απρίλιο, με βάση τα οποία, όπως αναφέρεται, το δ.σ. της «παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξη της απασχόλησης, των εισοδημάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων» κατά τη διάρκεια της πάλης της χώρας με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στα πρακτικά εκτιμάται ότι «οι αυστραλιανές τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρή θέση για να αντέξουν το ισχυρό οικονομικό σοκ και τον υψηλό βαθμό μεταβλητότητας στις αγορές».

Σε επίπεδο εταιρικών εξελίξεων, η Virgin Australia ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εισήλθε οικειοθελώς σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί και να επιστρέψει, από ισχυρότερη χρηματοοικονομική θέση, στην μετα-κορωνοϊό εποχή. Ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών έχει αναδειχθεί ένας από τους πλέον πληττόμενους στη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης.

Το δίκτυο CNN, τέλος, ανέφερε, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξετάζουν αναφορές περί «σοβαρού κινδύνου» για τη ζωή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά από σοβαρή επέμβαση στην οποία φέρεται να έχει υποβληθεί.

Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters, αλλά και η Νότια Κορέα, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις σχετικές πληροφορίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης