Η κατακόρυφη πτώση που σημείωσε την Τετάρτη ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street συμπαρέσυρε τα ξημερώματα και τις ασιατικές αγορές, οι οποίες κατέγραψαν πτωτικό σερί -4%.

Ο αμερικανικός S&P 500 εμφάνισε τη μεγαλύτερη ημερήσια κάθοδο των τελευταίων εννέα μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η  κατακόρυφη πτώση που σημείωσε την Τετάρτη ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street συμπαρέσυρε τα ξημερώματα και τις ασιατικές αγορές, οι οποίες κατέγραψαν πτωτικό σερί -4%Κλυδωνισμούς δέχθηκαν οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας, ενώ έντονη ανησυχία εξέφραζαν οι επενδυτές λόγω των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 831,83 μονάδων (-3,15%) στις 25.598,74 και ο δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, υποχώρησε στο κλείσιμό του κατά 94,66 μονάδες (-3,29%), στις 2.785,68.

Για «διορθωτικές τάσεις» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε ότι το κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο καταγράφηκε στο χρηματιστήριο στη Wall Street αποτελεί στην πραγματικότητα μια «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό, εκτιμώντας ωστόσο ότι η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve ή Fed) να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της δείχνει πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί».

Η χρήση του συγκεκριμένου όρου από τον Τραμπ δεν είναι άνευ σημασίας. Ο ορισμός της διόρθωσης για τους ορθόδοξους οικονομολόγους είναι μια πτώση κατά τουλάχιστον 10 εκατοστιαίες μονάδες από το υψηλό των προηγούμενων 52 εβδομάδων, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι δείκτες έχουν να πέσουν πολύ ακόμη.

Αυτό σημαίνει πως, παρά το ξεπούλημα της Τετάρτης, ο δείκτης S&P 500 θα διπλασιάσει τις ζημιές του, αν αποδειχθεί σωστή η εκτίμηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Έχει πέσει σχεδόν 5% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε την 29η Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.

Πτώση 4% στα ασιατικά χρηματιστήρια

Σ’ αυτό το κλίμα και με τη νευρικότητα στις αγορές να είναι έκδηλη, μεγάλη «βουτιά» κατέγραψαν τα ξημερώματα οι ασιατικοί δείκτες, ενώ ανησυχία επικρατεί και για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών.

 

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε σε ποσοστό 3,9% διολισθαίνοντας στις 22.598,66 μονάδες, ενώ το γιεν συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών του. Το δολάριο κινείται στα 112,18 γιεν από 112,36 γιεν το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη και 113 γιεν χθες το πρωί.
Η άνοδος του ιαπωνικού νομίσματος πλήττει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που βασίζονται περισσότερο στις εξαγωγές, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Toyota και Honda χάνουν 2,5% και 4% αντίστοιχα, ενώ η Sony υποχωρεί σε ποσοστό 4,3%.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης