Τα τελευταία επεισόδια στο θρίλερ του εμπορικού πολέμου, με την αμερικανική κυβέρνηση να βάζει στο στόχαστρο τις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλλά και να ορθώνει νέα τείχη στις επενδύσεις των Κινέζων στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ, πυροδοτούν νέες ρευστοποιήσεις στη Wall Street και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Mε τις «παρενέργειες» του πολέμου να αρχίζουν να γίνουν αισθητές, μετά και την ανακοίνωση της Harley Davidson ότι θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής εκτός ΗΠΑ, η έναρξη της εβδομάδας βρίσκει τους βασικούς αμερικανικές δείκτες σε τροχιά πτώσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones με τα βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς καταγράφει πτώση της τάξης των 300 μονάδων βάσης ή 1,3%, ενώ ακόμη ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για τον Nasdaq (-1,5%), στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος οι τεχνολογικές μετοχές. Facebook, Amazon, Netflix και Alphabet (Google) λειτουργούν ως βαρίδια στον δείκτη. O S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών, υποχωρεί 1,2%. Στον τελευταίο ο τεχνολογικός κλάδος παρουσιάζει απώλειες σχεδόν 2%.

Το αρνητικό άνοιγμα στην αμερικανική αγορά εντείνει τις ρευστοποιήσεις και στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης παρουσιάζει πτώση 1,5% λίγο μετά τις 17:00 με τους κλάδους αυτοκινήτου και πρώτων υλών να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αιμορραγία.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX κάνει «βουτιά» 1,8% με αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις να δέχονται σφυροκόπημα. Στο -1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ Παρίσι και Μιλάνο εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 1,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης