Με βουτιά σχεδόν 500 μονάδων ξεκινά τις συναλλαγές της Τρίτης ο βιομηχανικός Dow Jones μετά το χθεσινό του κλείσιμο στο -2,4% καθώς η πρωτοφανής υποχώρηση της τιμής των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού συνεχίζει να δημιουργεί κλυδωνισμούς στην αμερικανική αγορά.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παραδόσεως Μαΐου –  το οποίο λήγει σήμερα με την ολοκλήρωση των συναλλαγών – κατρακύλησε χθες 306% κλείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία με αρνητική τιμή. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι πωλητές πρέπει να πληρώσουν τους αγοραστές για να πάρουν τα βαρέλια του πετρελαίου από τα χέρια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, οι πιέσεις μετακυλίονται στο επόμενο συμβόλαιο, αυτό του Ιουνίου το οποίο βρέθηκε νωρίτερα να κατρακυλά σε ποσοστό 25%.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ανεξέλεγκτο ξεπούλημα στην αγορά του πετρελαίου είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ένα κύμα μαζικών χρεοκοπιών στην αγορά τους επόμενους μήνες δυσχεραίνοντας την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 473,84 μονάδες ή 2% και υποχωρεί στις 23.183,61 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 50,22 μονάδες ή 1,84% στις 2.771,71 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 158,64 μονάδες μονάδες ή 1,88% στις 8.401,10 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η IBM (-4,87%), η Caterpillar (-4,64%) και η Dow (-4,57%).  

Οι δραματικές εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου έχουν επισκιάσει τις τελευταίες προσπάθειες κάποιων αμερικανικών πολιτειών να ξανανοίξουν τις οικονομίες τους. Αρκετές πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Τζόρτζια, η Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και τι Τέξας, έχουν δρομολογήσει ή σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την άρση των περιορισμών στις επιχειρήσεις και τους πολίτες που έχουν τεθεί σε ισχύ τις προηγούμενες εβδομάδες.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι σχεδιάζει να υπογράψει μια εκτελεστική διαταγή για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. “Υπό το πρίσμα της επίθεσης του Αόρατου Εχθρού και με βάση την ανάγκη να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας των σπουδαίων πολιτών των ΗΠΑ, θα υπογράψω μια εκτελεστική διαταγή για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης στις ΗΠΑ”, αναφέρει στην ανάρτηση του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι αγορές παρακολουθούν επίσης την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από καρδιαγγειακή επέμβαση την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και σήμερα το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων τις ΗΠΑ. Τρεις κολοσσοί του Dow Jones – οι International Business Machines, Coca-Cola και Travelers Companies – έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα τους για το τελευταίο τρίμηνο, ενώ εκτός του βιομηχανικού δείκτη ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των Lockheed Martin, ManpowerGroup και Philip Morris.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης