Αφήνει πίσω τα αρνητικά σενάρια για το άμεσο και ίσως το απώτερο μέλλον το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από 11 συνεδριάσεις καθήλωσης στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,95% στις 630,23 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 610,74 μονάδων (-1,20%) και 630,23 μον. (+1,95%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 255,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 262,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 43,6 εκατ. τεμάχια (σε Eurobank τα 34,6 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,46%, στις 1.657,17 μονάδες, ενώ στο +1,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 958,17 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,48% στις 468,44 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Χρηματιστήριο έδειξε σήμερα ότι είχε… γραμμάτια να ξεπληρώσει στις πολύπαθες μετοχές του, οι οποίες είχαν εγκλωβιστεί στην αβεβαιότητα της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Μάλιστα, σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 4,59% (-20,48% από τις αρχές του έτους), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 5,13%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 8,68%.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η αναθεωρημένη εκτίμηση κερδών της Μυτιληναίος για το 2019, ενώ τα καλά νέα από τη νομοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών εταιρικών συντελεστών για τα επόμενα χρόνια βελτίωσαν περαιτέρω κλίμα και ψυχολογία στην αγορά, η οποία είδε επιτέλους καλύτερους μέσους ημερήσιους συναλλακτικούς όγκους.

Κινητήριος δύναμη της μερικής αλλαγής του σκηνικού είναι η κινητικότητα που παρατηρείται στον τραπεζικό κλάδο και τα σχέδια επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Εφόσον υπάρξει συμμετοχή σε πλάνα υλοποίησης μειώσεων και από τις τέσσερις τράπεζες δεν αποκλείεται η αγορά να κινηθεί πιο θετικά προεξοφλώντας την “κανονικοποιήση” του τραπεζικού συστήματος, το οποίο φαίνεται να εξέρχεται πλέον από την έκθεση του ELA, τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και την υψηλή θέση των NPEs.

Είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για το Χρηματιστήριο αλλά για το σύνολο της οικονομίας, η οποία σημειώνει φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια ουσιώδεις θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς να υπάρχει η συνδρομή από την πιστωτική επέκταση.

Έτσι, η ΔΕΗ έκλεισε με άλμα 8,11%, με τα κέρδη του Μυτιληναίου, των Ελληνικών Πετρελαίων και της Alpha Bank να ξεπερνούν το 5%. Άλμα άνω του 3% σημείωσαν οι Εθνική, Grivalia, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του +2% έκλεισαν οι Σαράντης, ΕΧΑΕ, Jumbo και ΑΔΜΗΕ.

Τα κέρδη των ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Φουρλή και Eurobank ξεπέρασαν το 1%, με την τελευταία μάλιστα να “μαζεύει” στο τέλος το ενδοσυνεδριακό +5,59%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Πειραιώς, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο, με τον ΟΛΠ να κλείνει χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα, η Aegean έκλεισε με απώλειες 0,68%, με την Τέρνα Ενεργειακή και την Coca Cola (κυρίως) να συγκρατούν την άνοδο του γενικού δείκτη, αφού έκλεισαν με πτώση 2,44% και 2,19% αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης