Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη δίνη των μνημονίων, υπό αυστηρή επιτήρηση και έλεγχο.
Οι όποιες εξελίξεις αντανακλούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που είναι «ευαίσθητο» σε κάθε είδους φήμες και ειδήσεις, με τις αρνητικές να το επηρεάζουν περισσότερο.

Οι παγκόσμιες μετοχές κλείνουν το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικών αποδόσεων σημειώνοντας έτσι το καλύτερο σερί από το 1997.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους μεγαλύτερους χαμένους του τριμήνου ωστόσο, είναι οι ελληνικές μετοχές, οι οποίες το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σημειώνουν απώλειες 8,6% λόγω και του θορύβου που είχε δημιουργήσει η διαμάχη ΔΝΤ-ΕΚΤ γύρω από τις ελληνικές τράπεζες και την ανάγκη ή όχι ενός ΑQR, θέμα το οποίο από χθες φαίνεται να έχει ηρεμήσει, με τα stress tests να έχουν συμφωνηθεί ότι θα επισπευσθούν.

Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου ενισχύεται 17,6%, όταν το α’ εξάμηνο ήταν ο δείκτης με τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς στο +30%.

Η αγορά αναμένεται να παραμείνει επιφυλακτική μέχρι να υπάρξουν απτά δείγματα γραφής με πρώτο σημείο αναφοράς τα αποτελέσματα εννεαμήνου που θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Θετικά έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 755,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 751,67 μονάδων (-0,41%) και 761,95 μον. (+0,95%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 53,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 2,37%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 9,84%
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,10%, στις 1.980,64 μονάδες, ενώ στο -1,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.023,97 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,62% στις 804,26 μονάδες.

Η Αlpha Bank, αν και κινήθηκε ανοδικά, τελικά έκλεισε στα χαμηλά ημέρας και με απώλειες 4,57%, ενώ η Attica Bank την ακολούθησε κλείνοντας στο -3,08%. Απώλειες 2,93% για τη ΔΕΗ, η οποία σήμερα βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση, με τον ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με πτώση 2,13%.

Στο -1,98% έκλεισε η Βιοχάλκο, στο -1,02% η Grivalia, ενώ ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν οι ΕΧΑΕ, Τιτάν, Εθνική, ΟΤΕ, Folli Follie και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Ελλάκτωρ βρήκε ρυθμό προς το τέλος της συνεδρίασης, κλείνοντας με άνοδο 4,67%, με τις Φουρλής, Λάμδα και ΟΛΠ να ολοκληρώνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%.

Στο +2,96% έκλεισε ο Μυτιληναίος, στο +2,84% η Πειραιώς, κέρδη 1% σημείωσε η Aegean, ενώ Σαράντης, ΕΕΕ, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με μικρή άνοδο. Χωρίς μεταβολή οι Eurobank και ΟΠΑΠ.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 2,37%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 9,84%.

Τι πρόκειται να ακολουθήσει

Τη διαβεβαίωση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ στους Έλληνες τραπεζίτες κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ συμφώνησε να μην επιμείνει στη θέση του για τη διενέργεια AQRs στις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, και οι δύο αυτές διαβεβαιώσεις έχουν ως «αντάλλαγμα» τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κα. Λαγκάρντ ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες οδικό χάρτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η χτεσινή ήταν μία συνάντηση «αμοιβαίων εξηγήσεων», η οποία αναμένεται να θέσει τέρμα στις αναταράξεις που υπέστησαν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα, θέτοντας όμως σαφή και αυστηρά ζητούμενα για την εφεξής πορεία τους.

Στην πώληση ενός από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, εξασφαλισμένων με ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, μεταδίδει το Bloomberg
Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα παραμένουν οι βασικές προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Moody’s σε ανάλυση της για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) για χρηματοδότηση, ενώ η ρευστότητα τους είναι χαμηλή.

Όσον αφορά την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο οίκος σημειώνει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο αναμένεται σταδιακά να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών τους επόμενους μήνες.

Αναφέρει ακόμα ότι η κατάργηση του ELA και η αύξηση των καταθέσεων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες για το τραπεζικό σύστημα.

Όπως σημειώνει, η Εθνική Τράπεζα έχει τη χαμηλότερη έκθεση στον ELA στο 5% περίπου του συνολικού ενεργητικού της, ενώ η Alpha Bank έχει την υψηλότερη στο 18%. Ο οίκος εκτιμά ότι η Εθνική μπορεί να τερματίσει την εξάρτηση της στον ELA τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα χρειαστούν ένα ή δύο χρόνια περισσότερο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας…

Ο μεγαλύτερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις προοπτικές και τις προκλήσεις της ελληνικής Οικονομίας.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος ώστε να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2017-2019.

Για τις τράπεζες που βρέθηκαν τελευταίως στο μάτι του κυκλώνα, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται για την πορεία τους

Ο διοικητής της ΤτΕ στάθηκε ιδιαιτέρως στην ενίσχυση ενός φιλικού κλίματος προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, με περισσότερη έμφαση στην περικοπή μη παραγωγικών δαπανών και να αρθούν αποφασιστικά και οριστικά τα εμπόδια που ανακύπτουν από μικρά ή μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες, που επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα και δυσχεραίνουν την υλοποίηση επενδύσεων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη εγκριθεί.

Ωστόσο, οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίαςΣυνεπώς, το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων. Και μόνη οδός για να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, με έμφαση στους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Πριν από λίγο…

Στην πώληση ενός από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, εξασφαλισμένων με ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Η τράπεζα ανέθεσε στην UBS το ρόλο του συμβούλου στην πώληση, η οποία περιλαμβάνει χρέος με ονομαστική αξία έως 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η τράπεζα στρέφεται σε διεθνείς επενδυτές, ζητώντας να υπογράψουν συμφωνίες τήρησης απορρήτου ενόψει των προκαταρκτικών προσφορών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης