"Βουτιά" καταγράφουν οι μετοχές στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020, 10:52
"Βουτιά" καταγράφουν οι μετοχές στην Ευρώπη

Βουτιά κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η γρήγορη εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού οδήγησε σε πιο αυστηρό lockdown στην Αγγλία και σε επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης από πολλές χώρες, την ώρα που η εμπορική συμφωνία του Brexit συνεχίζει να κρέμεται από μία κλωστή.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 2,3% αφού το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε lockdown και ανέτρεψε τα σχέδια περί χαλάρωσης των περιορισμών τα Χριστούγεννα καθώς βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εκτιμάται ότι τον καθιστά πιο μεταδοτικό.

Ο Καναδάς, καθώς και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία έδωσαν εντολή για αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, ενώ η απαγόρευση της Γαλλίας περιελάμβανε και τις εμπορικές μεταφορές - οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες ή σιδηροδρομικές.

Οι ανησυχίες για νέο πλήγμα στην οικονομική ανάκαμψη οδήγησαν τον βρετανικό δείκτη FTSE σε βουτιά κατά 2,1%. Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 2,3%.

Οι μετοχές των εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν απώλειες 5,5% και οδεύουν προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη κατέγραφαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών καθώς οι νέοι περιορισμοί προκάλεσαν ανησυχίες για πλήγμα στη ζήτηση, ασκώντας πιέσεις στις τιμές του αργού.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020, 10:54