Ανοδική τάση εν όψει των συναλλαγών δείχνουν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε κυρίως ο Dow Jones στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας σε εμπορικό επίπεδο, με την επιβολή δασμών εκατέρωθεν και την απειλή για ακόμη μεγαλύτερη δασμολογική επιβάρυνση οδήγησε τον βιομηχανικό Dow σε βουτιά άνω των 300 μονάδων, εξανεμίζοντας τα κέρδη που είχε συσσωρεύσει από τις αρχές του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τάση τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη την Τετάρτη εμφανίζεται επίσης ανοδική.

Το βαρύ κλίμα ακολούθησε το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ προς τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για ζητήματα Εμπορίου να συντάξει λίστα με κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισ. Δολαρίων για πιθανή επιβολή δασμών ύψους 10%.

Η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από το εάν η Κίνα θα δείξει διάθεση να αλλάξει τις εμπορικές πρακτικές της, τις οποίες οι ΗΠΑ κρίνουν αθέμιτες, ξεκαθάρισε ο Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο, απαντώντας, υποσχέθηκε αντίμετρα ίσου ύψους σε περίπτωση νέων δασμών και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «εμπορικό πόλεμο ο οποίος παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς και βρίσκεται σε δυσαρμονία με το παγκόσμιο αναπτυξιακό ρεύμα».

Η αναταραχή γύρω από τις ΗΠΑ πυροδοτείται τις τελευταίες ημέρες όχι μόνον από τα ζητήματα της διεθνούς εμπορικής αντιπαράθεσης, αλλά και από την πολιτική σύγκρουση στην Ουάσινγκτον για τον χωρισμό των παιδιών από τους παράτυπους μετανάστες γονείς τους, καθώς και από την αποχώρηση της χώρας από το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.

Τα futures του αργού θα βρίσκονται εξάλλου στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς την Παρασκευή και το Σάββατο είναι προγραμματισμένη η σύνοδος του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την πορεία της παραγωγής μέσα στο 2018.

Η τιμή του αργού κινείται την Τετάρτη ανοδικά, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Δείκτες – Στατιστικά

Τα futures του Dow Jones σημειώνουν άνοδο 108 μονάδων, “προδιαγράφοντας” μια άνοδο άνω των 100 μονάδων για τον δείκτη με την έναρξη των συναλλαγών. Τα futures του Nasdaq κινούνται ανοδικά κατά 27 μονάδες, ενώ εκείνα του S&P 500 κατά 7,5.

Στα μάκρο της ημέρας, το α΄ τρίμηνο του έτους το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ αυξήθηκε, σκαρφαλώνοντας στα 124,105 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 130 δισ. Δολ.

Για το δ΄ τρίμηνο του 2017, το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του, ανακοινώνοντας έλλειμμα 116,15 δισ. δολ.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τέλος ότι το α΄ τρίμηνο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφτασε το 2,5% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης