Με θετικά πρόσημα και με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου σε μομέντουμ ανάκαμψης κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, μία ημέρα αφότου ο ίδιος κλάδος αποτέλεσε την “αχίλλειο πτέρνα” στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 34,96 μονάδες ή 0,10%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 11,75 μονάδων ή 0,28%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 48,68 μονάδων ή 0,36%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές των Apple και Tesla καταγράφουν κέρδη περί το 1%, μετά τις απώλειες 3,5% και 1,7% αντίστοιχα την Τρίτη.

Τα εταιρικά αποτελέσματα στον κλάδο υποβοηθούν τις μετοχές, με την Activision Blizzard να ενισχύεται κατά άνω του 5%, ενώ η εταιρεία μεταφορών με ιδιωτικά οχήματα Lyft κερδίζει περί το 4%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσε για το περασμένο τρίμηνο.

Η μετοχή της General Motors κερδίζει άνω του 3%, επίσης με τον “αέρα” των αποτελεσμάτων τριμήνου της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την έξοδο επενδυτών από μετοχές τεχνολογίας και γενικά από μετοχές growth (που αφορούν κυρίως εταιρείες με μελλοντικές προοπτικές μεγάλων κερδών και όχι ήδη υπάρχουσα αξία).

Η ταλάντευση των επενδυτών το τελευταίο διάστημα οφείλεται κυρίως σε φόβους για τον πληθωρισμό, ανησυχίες για πιθανή ανάγκη η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να συσφίγξει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, καθώς και στις διακηρύξεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πλέον εύπορους Αμερικανούς και τις επιχειρήσεις.

Αρνητικό ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς έπαιξαν και δηλώσεις της Αμερικανής υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ότι τα επιτόκια θα πρέπει “κάποια στιγμή” να αυξηθούν προκειμένου να αποτραπεί η “υπερθέρμανση” της οικονομίας.  Αργότερα η υπουργός, που έχει διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος της Fed, τόνισε ότι σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και δεν προσπαθεί να επηρεάσει κατά κανέναν τρόπο τις αποφάσεις της. “Δεν είναι κάτι που προβλέπω ούτε που το προτείνω”, εξήγησε.

Μολονότι κατά βάση τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου είναι γενικά ισχυρότερα των προβλέψεων, οι μετοχές πολλές φορές δεν κινούνται ανοδικά μετά τα θετικά νέα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επενδυτών, αυτό σημαίνει ότι ήδη η αγορά είχε ενσωματώσει στις τιμές τα αναμενόμενα ισχυρά αποτελέσματα.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 15 κινούνται με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Chevron, Apple, Nike, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Travelers Cos., IBM.

Ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε 742,000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, έναντι 800.000 οι οποίες αναμένονταν από οικονομολόγους σε έρευνα του Dow Jones.

Η ADP αναθεώρησε επίσης ανοδικά τον αριθμό των θέσεων εργασίας που προστέθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για τον Μάρτιο κατά 48.000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης