Πικρή γεύση αφήνει στους επενδυτές το 2018, με το κλίμα ευφορίας που οδήγησε τους δείκτες της Wall Street σε διαδοχικά ρεκόρ μέχρι τον Οκτώβριο να καταρρέει το τελευταίο δίμηνο του έτους, καθώς η κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων διαμόρφωσαν ένα νέο, όχι ιδιαίτερα ευοίωνο τοπίο για τους επενδυτές.

Οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν το έτος με απώλειες από 3,9% έως 6,2%. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 5,6%, κλείνοντας το έτος στις 23.327,46 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq είχε συγκριτικά μικρότερες απώλειες, της τάξης του 3,9%, κλείνοντας τη χρονιά στις 6.635,28 μονάδες, ενώ ο γενικός S&P 500 υποχωρήσε κατά 6,2%, στις 2.500, 97.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Dow S&P Nasdaq

Και οι τρεις δείκτες τερματίζουν το έτος σε περιοχή διόρθωσης, έχοντας καταγράψει συνολικές απώλειες άνω του 10% από τα πρόσφατα υψηλά τους. Κατάφεραν ωστόσο να αποφύγουν τα χειρότερα, καθώς την εβδομάδα των Χριστουγέννων ο τεχνολογικός Nasdaq είχε διολισθήσει σε bear market, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 20% από τα υψηλά του, ενώ Dow Jones και S&P είχαν βρεθεί μία ανάσα από την περιοχή της bear market.

Τόσο ο Dow Jones, όσο και ο S&P 500 είχαν τις μεγαλύτερες απώλειές τους από το 2008, όταν είχαν βυθιστεί 38,5% και 33,8% αντίστοιχα. Ο Nasdaq Composite είχε επίσης τη χειρότερη χρονιά του στη δεκαετία, μακριά όμως από την κατάρρευση της τάξης του 40% που είχε υποστεί το 2008, οπότε και ξέσπασε στις ΗΠΑ η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο S&P 500 και ο Dow σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, ενώ ο Nasdaq έσπασε ένα εξάχρονο ανοδικό σερί. Το 2018 είναι και η πρώτη χρονιά στην ιστορία κατά την οποία ο S&P 500 σημειώνει ετήσια πτώση, ενώ έχει κινηθεί ανοδικά τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης