Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στην Wall Street για πέμπτη συναπτή ημέρα, με τον βιομηχανικό Dow Jones να πραγματοποιεί “βουτιά” άνω των 150 μονάδων, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης πλησιάζει και για την αμερικανική οικονομία. 

Συγκεκριμένα, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρώς, αν και ο ρυθμός των προσλήψεων επιβραδύνθηκε ραγδαία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 20.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ο δείκτης ανεργίας, στο μεταξύ, υποχώρησε στο 3,8% από 4,0% έναν μήνα νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 180.000 νέες θέσεις εργασίας, με την ανεργία στο 3,9%.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν πτώση 20% στις εξαγωγές της χώρας τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο είχαν σημειώσει άνοδο 9,1%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση ενίσχυσε περαιτέρω τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν την Πέμπτη, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέο γύρο μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία επιβραδύνεται.

Στη Γερμανία οι μεταποιητικές παραγγελίες σημείωσαν μεγάλη πτώση τον Ιανουάριο, αν και τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά.

Η αβεβαιότητα γύρω από το ενδεχόμενο σύναψης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εξάλλου, παραμένει.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν έχουν ορίσει ακόμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή συνόδου με στόχο τη διευθέτηση της εμπορικής τους διένεξης, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Κίνα Terry Branstad στην Wall Street Journal. Όπως είπε ο πρέσβης, για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών να μειώσουν περισσότερο την απόσταση που τους χωρίζει. 

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 163,75 μονάδες (-0,64%), ο γενικός S&P 500 καταγράφει μικρές απώλειες 18,51 μονάδες (-0,65%), ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 59,75 μονάδες (-0,81%).

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones, 5 κινούνται με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η UnitedHealth Group, με άνοδο 2,44 δολ. ή σε ποσοστό 1,02% και ακολουθούν η Walgreens Boots Alliance, με άνοδο 1,00% και η Walmart, με κέρδη 0,24%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Exxon Mobil (-2,10%), η Chevron (-1,89%) και η Caterpillaer (-1,36%).

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, ο ρυθμός έναρξης κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε έντονα τον Ιανουάριο, σε μια ένδειξη ότι η αγορά κατοικίας είδε το momentum της να ενισχύεται στις αρχές του 2019, καθώς μειώθηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός έναρξης κατοικιών παρουσίασε αύξηση 18,6% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,230 εκατ., ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης