Με “βουτιά” σχεδόν 200 μονάδων κινείται ο Dow Jones, την ώρα που η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και η πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ δημιουργούν κλίμα ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών.

Ειδικά στο επίκεντρο βρίσκεται η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, όπου νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκε ότι ακυρώνονται όλες οι αναχωρήσεις πτήσεων τη Δευτέρα, λόγω του διογκούμενου κύματος πολιτικής διαμαρτυρίας στην ημιαυτόνομη κινεζική πόλη – κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 206,63 μονάδες (-0,79%), την ώρα που και ο γενικός S&P 500 υποχωρεί 23,25 μονάδες (-0,80%), ενώ με τη σειρά του και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες 73,09 μονάδων (-0,92%).

Η πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ, που ξεκίνησε από προτεινόμενη νομοθεσία που επέτρεπε εκδόσεις πολιτών στην ηπειρωτική Κίνα, έχει εξελιχθεί στη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη – κράτος και στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, από το 2012, οπότε και ανέλαβε την ηγεσία του κράτους.

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της, εξάλλου, κυρίως στις εξελίξεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Νωρίτερα το πρωί, η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) όρισε την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς για το γουάν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 7 γουάν ανά δολάριο, στα 7,0211 γουάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισοτιμία είναι πιο αδύναμη σε σχέση με εκείνη της Παρασκευής, ωστόσο είναι υψηλότερη σε σχέση με εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το γεγονός ότι το Πεκίνο επέτρεψε στο νόμισμά του να υποχωρήσει κάτω από το όριο των 7 γουάν ανά δολάριο θεωρείται αντίμετρο έναντι των δασμών που προγραμματίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την 1η Σεπτεμβρίου σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων (σε ετήσια βάση).

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 1994, την Κίνα ως «κράτος – χειραγωγό νομίσματος».

Το αδύναμο γουάν δίνει στην Κίνα συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τις εξαγωγές της και εξουδετερώνει μέρος των επιπτώσεων των δασμών Τραμπ.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε την Παρασκευή ότι ο διάλογος με το Πεκίνο για μια συνολική εμπορική συμφωνία θα συνεχιστεί, ωστόσο είπε ότι προς το παρόν ο ίδιος και η χώρα του δεν είναι έτοιμοι για την επίτευξή της.

Στο πεδίο των μάκρο, το ισοζύγιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για τον Ιούλιο θα ανακοινωθεί στις 21.00 (ώρα Ελλάδος).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης