Μίνι ανάκαμψη υποδεικνύουν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, καθώς οι επενδυτές ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις και στις κινήσεις τους τις ανακοινώσεις της Fed, η οποία προχώρησε σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων.

Τα futures του βιομηχανικού Dow Jones σημειώνουν άνοδο 17 μονάδων (+0,06%), με εκείνα του τεχνολογικού Nasdaq να κινούνται εμφατικότερα θετικά κατά 27 μονάδες (+0,36%) και του γενικού S&P 500 να κερδίζουν 3,50 μονάδες (+0,12%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κινήσεις έρχονται μετά το κλείσιμο της Wall την Τετάρτη στο “κόκκινο”, μετά το τέλος της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική.

Η Fed αποφάσισε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, σε επίπεδα 2 – 2,25%, ενώ προανήγγειλε και νέα αύξηση μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και ακόμη τρεις μέσα στο 2019.

Οι αγορές βρέθηκαν υπό πίεση, με την απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να πέφτει, μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed ότι δεν προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα των προβλέψεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζει να οξύνεται. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι προσπαθεί να εμπλακεί στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Πρόσθεσε δε ότι το Πεκίνο επιθυμεί την ήττα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και ο ίδιος, λόγω της πολιτικής του στο ζήτημα του διεθνούς εμπορίου.

Η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά τρίτων χωρών.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επέκρινε εξάλλου τον Καναδά για τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων για τη νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη NAFTA. Ανέφερε μάλιστα ότι απέρριψε πρόσφατα την πρόσκληση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό για συνάντηση τους – κάτι το οποίο αρνήθηκε εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης.

Ο Τραμπ, ωστόσο, συμφώνησε να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για ζητήματα εμπορίου με την Ιαπωνία.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ Brett Kavanaugh αναμένεται εντός της ημέρας στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου, όπου θα καταθέσει για τις κατηγορίες που έχουν εκτοξευτεί εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση.
Ο Kavanaugh αρνείται τις κατηγορίες.

Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό το β΄ τρίμηνο του έτους, όπως επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εκτίμηση του υπουργείου, ενώ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 4,3% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι τα εταιρικά κέρδη μετά από φόρους σε προσαρμοσμένη βάση για τα αποθέματα και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν 2,1% το β΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, μετά την εντυπωσιακή άνοδο του α΄ τριμήνου κατά 8,2%.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,8% μέγεθος αμετάβλητο από την προηγούμενη εκτίμηση.

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ήταν ελαφρώς ισχυρότερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, σημειώνοντας άνοδο 8,7% από 8,5% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Άλμα σημείωσαν τον Αύγουστο εξάλλου και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών. Ειδικότερα, οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 4,5% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από το Φεβρουάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης