Μικρές μεταβολές σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σκαρφαλώνει σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Fed ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της από τα ιστορικά τους χαμηλά, παρά την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού.

«Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού», δήλωσε χθες ο Τζερόμ Πάουελ μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Fed άμβλυναν τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ιδιαίτερα διευκολυντική πολιτική λόγω του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περιμένει πλέον να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται παράλληλα σήμερα στα στοιχεία για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υπηρεσίες και μεταποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών IHS Markit έδειξαν ότι ο ρυθμός επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας επιβράδυνε ελαφρώς από το υψηλό του Μαΐου, ωστόσο παρέμεινε σε σημαντικά επίπεδα καθώς οι περαιτέρω άρση των περιορισμών ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 63,9 μονάδες τον Ιούνιο, από 68,7 μονάδες τον Μάιο.

Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε στις 64,8 μονάδες από 70,4 μονάδες τον Μάιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε σε νέο ρεκόρ στις 62,6 μονάδες από 62,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 2,31 μονάδες ή -0,01% στις 33.944,20 μονάδες, ενώ ο S&P 500 προσθέτει 7,33 μονάδες ή 0,17% στις 4.253,47 μονάδες. O τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 53,20 μονάδες ή 0,37% στις 14.306,57 μονάδες.  

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε υψηλό 14 ετών το πρώτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 11,8% στα 195,7 δισ. δολ. το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα από το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 206,8 δισ. δολ. για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης