Ήπια ανοδικά κινούνται οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου κοντά στα προηγούμενα ιστορικά υψηλά τους, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Federal Reserve, η διήμερη συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώνεται σήμερα και αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,19% ή 51 μονάδες, ο ευρύτερος S&P σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,16% ή 5 μονάδων και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,15% ή 12 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones είναι περίπου 1% χαμηλότερα από το ρεκόρ που σημείωσε στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ ο S&P 500 λιγότερο από 1% από το υψηλό που σημείωσε στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο Nasdaq απέχει περίπου 1,3% από το δικό του ρεκόρ που σημείωσε στις 20 Αυγούστου.

Οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα άλλη μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 2% με 2,25%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης τον Δεκέμβριο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed, Jerome Powell για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και για τον αντίκτυπο της εμπορικής διένεξης των ΗΠΑ με την Κίνα η οποία έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχει ξεκάθαρα κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, με ορισμένους αναλυτές να επισημαίνουν το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να αναστείλει την αύξηση του Δεκεμβρίου επικαλούμενη την αυξημένη αβεβαιότητα.

Από το “μέτωπο” των αποτελεσμάτων η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, η οποία διαπραγματεύεται στον Dow Jones ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο κατέγραψε και αύξηση των δαπανών.

Ειδικότερα, η Nike ανακοίνωσε κέρδη 1,1 δισ. δολ. ή 67 cents ανά μετοχή από 950 εκατ. δολ. ή 57 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδα αυξήθηκαν 10% στα 9,9 δισ. δολ. ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν 7% στα 3,1 δισ. δολ.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη της Nike στα 62 cents ανά μετοχή με πωλήσεις 9,9 δισ. δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης