Χαρ.Γκότσης: Ξεκίνησε έλεγχος των χθεσινών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018, 14:44
Χαρ.Γκότσης: Ξεκίνησε έλεγχος των χθεσινών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο
Έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών μέσω κινήσεων short-selling κατά τη χθεσινή ημέρα στην αγορά, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης.

«Νομίζω ότι (κατά τη χθεσινή συνεδρίαση) υπήρξαν κινήσεις, που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση», επισήμανε.

Αναλυτικότερα, κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι η χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο μπορεί να μην οφειλόταν σε κερδοσκοπικές πιέσεις, αλλά σε ενδεχόμενη αδυναμία των συστημικών τραπεζών να πείσουν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το τέλος του 2018, ο κ.Γκότσης τόνισε:

«Αυτό δεν το έδειξαν τα stress tests. Tα τελευταία stress tests, που έγιναν τον Μάιο, είχαν δείξει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια είναι σε πολύ καλά επίπεδα και στη συνέχεια υπήρξαν και κάποιες διαβουλεύσεις για να βγούμε στο αποτέλεσμα για συγκεκριμένη τράπεζα, για την οποία υπάρχουν κινήσεις και συζητήσεις, ώστε να βελτιώσει τα κεφάλαιά της.

Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που παίχτηκε πάρα πολύ αρνητικά και το οποίο οδήγησε στη χθεσινή σημαντική πτώση. Υπήρξε μια υπερευαισθησία της αγοράς σε αυτό το ζήτημα. Χωρίς να είμαι χρηματιστηριακός αναλυτής (...) νομίζω ότι υπήρξαν κινήσεις που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τετοια μεγάλη πτώση».

Πρόσθεσε, δε, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κάνει σενάρια, αλλά ελέγχει γεγονότα και στοιχεία. «Δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε κανένα σενάριο, αν δεν δούμε τελικά αποτελέσματα έρευνας. Αυτή τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε αν τελικά υπήρξαν προβλήματα (χθες), όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων», σημείωσε.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, ο έλεγχος των συναλλαγών είχε ξεκινήσει ήδη πριν από τη σύσκεψη (με αντικείμενο τις εξελίξεις στο ΧΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου. «Κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή», εξηγεί.

Ο κ. Γκότσης επισήμανε ακόμη ότι οι διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο είναι συμφυείς με τη λειτουργία του «και αν χθες είχαμε μια «μαύρη Τετάρτη», η σημερινή ημέρα εξελίσσεται μάλλον σε μια "πράσινη Πέμπτη". Ανακάμπτουν πολύ δυνατά και οι τραπεζικές μετοχές. Βέβαια, για να προχωρήσουμε λιγάκι πιο βαθιά, σαφώς υπάρχει μια πτωτική τάση στις τραπεζικές μετοχές εδώ και κάποιους μήνες, από τότε που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους, τα οποία βέβαια δεν ήταν ικανοποιητικά, και όταν η αγορά και οι επενδυτές δεν βλέπουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, συνήθως αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στα συγκεκριμένα χαρτιά. Από τότε και μετά, πράγματι έχουμε μια πτωτική τάση, που ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες με κάποια δημοσιεύματα και κάποιες απαιτήσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση μίας εκ των τραπεζών, όχι πολύ μεγάλης, αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει αυτή η απαίτηση», επισήμανε.

Σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, και οι τομεάρχες, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, με εντολή του προέδρου του κόμματος, ο κ.Γκότσης επισήμανε ότι η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και 40 λεπτά «και τα τρία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας ευχαρίστησαν για την πλήρη ενημέρωση και έφυγαν πολύ ικανοποιημένα από τα γραφεία μας». Ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει άλλο σχόλιο, γιατί «δεν μπαίνουμε ούτε σε κομματικούς ανταγωνισμούς ούτε σε δηλώσεις σκοπιμότητας».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018, 14:45