"Χωρίς φρένα" η πτώση στο Χρηματιστήριο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018, 17:41
"Χωρίς φρένα" η πτώση στο Χρηματιστήριο
Επιμέλεια: Μιχάλης Παπανίδης

Οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, που σε οικονομικό επίπεδο τείνουν να γίνουν δραματικές, επηρεάζουν ευθέως το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έχει εγκλωβιστεί σε μια πτώση χωρίς τέλος και μόνο στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει σωρευτικά απώλειες 7,4%.

Και οι άλλες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα, αλλά εκείνη που δίνει τον αρνητικό τόνο είναι η Ιταλία. Στο επίκεντρο και πάλι βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, καθώς δεν μπορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε... τρεις ημέρες.

Οι επιδόσεις των μετοχών δεν αντανακλούν σε καμία περίπτωση την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τον ρυθμό ανάπτυξης, τα κρατικά έσοδα
Πάντως οι επιδόσεις των μετοχών δεν αντανακλούν σε καμία περίπτωση την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τον ρυθμό ανάπτυξης, τα κρατικά έσοδα, ούτε και το πολιτικό ρίσκο, που αυξάνεται όσο η θητεία της κυβέρνησης φθάνει προς το συνταγματικό της τέλος.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,43% στις 626,17 μονάδες, διευρύνοντας στο 7,41% τις απώλειες μόνο των τελευταίων τριών ημερών, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 622,61 μονάδων (-2,99%) και 649,50 μον. (+1,20%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,19 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,25%, στις 1.644,23 μονάδες, ενώ στο -0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.018,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,50% στις 486,21 μονάδες.

Χειρότερη εικόνα εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μέσα στις επτά συνεδριάσεις του Οκτωβρίου έχει χάσει το 15% της αξίας του, ενώ η πτώση από τις 30 Αυγούστου, όταν άρχισε η μεγάλη διόρθωση ξεπερνά το 36%Ούτε η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από το επίπεδο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει το πτωτικό σερί του ΧΑ, το οποίο δεν μπορεί να ανακόψει το σφοδρό κύμα πτώσης.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι ότι από τις 28 Σεπτεμβρίου το ΧΑ έχει καταγράψει μόλις μία ανοδική συνεδρίαση, ενώ σε πέντε εξ αυτών οι απώλειες ξεπέρασαν το 2%.

Χειρότερη εικόνα εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μέσα στις επτά συνεδριάσεις του Οκτωβρίου έχει χάσει το 15% της αξίας του, ενώ η πτώση από τις 30 Αυγούστου, όταν άρχισε η μεγάλη διόρθωση ξεπερνά το 36%.

Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών έχει υποχωρήσει κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από σχεδόν 8,6 δισ. στις αρχές του έτους.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει να χάνει με γοργούς ρυθμούς την αξία της, σημειώνοντας σήμερα απώλειες 7,62%, ενώ η Motor Oil έκλεισε στο -6,14% και η Eurobank στο -5,12%.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 4% σημείωσαν οι Jumbo, Βιοχαλκο και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του -3% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Εθνική και Σαράντης.

Πτώση 2,56% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα και 2,09% ο ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Aegean, Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΕΕ, με μόνο τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει οριακά θετικά, στο +0,13%.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018, 18:22