Διμερές πρωτόκολλο συνεργασίας της ελληνικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς και της ομόλογης εποπτικής αρχής της Κίνας υπέγραψαν στο Πεκίνο ο Καθηγητής Χ. Γκότσης, πρόεδρος της ελληνικής ΕΚ και ο Λιου Σιου, ομόλογός του στην Κίνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με το διμερές Πρωτόκολλο διευρύνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο αρχών για την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών και γενικότερα την παροχή αμοιβαίας συνδρομής σε θέματα κεφαλαιαγοράς, με στόχο την επίτευξη της άμεσης και αποτελεσματικής επικοινωνίας σε ό,τι αφορά Έλληνες και Κινέζους επενδυτές και επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο επέκτασης της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, που θα διευκολύνει την άσκηση του εποπτικού έργου των δύο αρχών, αλλά και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα στις δύο χώρες.

Έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής (Μάιος 2017), μεταξύ του κινεζικού Yπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης, του τριετούς ελληνοκινεζικού σχεδίου δράσης, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (One Belt One Road ή OBOR), πρωτοβουλία με την οποία η Κίνα φιλοδοξεί να ενωθεί εμπορικά και οικονομικά με την Ευρώπη.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των Χρηματιστηρίων των δύο χωρών (Shenzhen Stock Exchange, Shanghai Stock Exchange και Χρηματιστηρίου Αθηνών) με την προώθηση προϊόντων, όπως τα Exchange Traded Funds (ETFs), για τη βελτίωση της ρευστότητας και τη διασπορά κινδύνου των επενδυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη προχωρούν οι συνομιλίες με Κινέζους θεσμικούς επενδυτές, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση και εισαγωγή στην αγορά των νέων επενδυτικών εργαλείων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παρουσίασε επιγραμματικά την ελληνική κεφαλαιαγορά στη Διοίκηση της CSRC, δίνοντας έμφαση στις αυξανόμενες επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στην επερχόμενη δυνατότητα Κινέζων πολιτών να επενδύουν και σε ελληνικές κινητές αξίες, εντασσόμενοι παράλληλα στο πρόγραμμα της “Χρυσής Βίζας”.

Η προώθηση της σχετικής νομοθεσίας αναμένεται να αποβεί ταυτόχρονα επωφελής και για την αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς θα ενισχυθεί η συναλλακτική της δραστηριότητα και θα δημιουργηθεί μια συνεκτική ομάδα μέσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Ο Πρόεδρος κ. Λιου αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις Κίνας-Ελλάδας, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα αποτελεί έναν προνομιακό εταίρο – συνομιλητή από τον χώρο της Ευρώπης λόγω της μακραίωνης ιστορίας που συνδέει τους δυο λαούς και της κοινής αντίληψης για τη συνεργασία των κρατών που βασίζεται σε αρχές και αξίες. Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συνεργασίες. Για εμάς είναι σημαντική η απευθείας επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας οι αποστάσεις και οι χρόνοι έχουν μειωθεί σημαντικά, διευκολύνοντάς μας. Βεβαίως, σε κάθε συνεργασία μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, εκτός από τις επαφές που θα έχουμε με την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι σημαντικό να συμμετάσχει στην αντιμετώπισή τους και η ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης δεκαμελής αντιπροσωπεία Κινέζων αξιωματούχων, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα κ. Λεωνίδας Ροκανάς καθώς και ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας κ. Εμμανουήλ Στάντζος. Επίσης, συμμετείχαν ο Β ́Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Ξενοφών Αυλωνίτης και οι κ.κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και Νικόλαος Πορφύρης, Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής Επιτελικός Διευθυντής της ΕΧΑΕ αντίστοιχα, οι οποίοι διεξάγουν παράλληλα συζητήσεις με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς της Κίνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης