Με τα “καύσιμα” των τραπεζών, που δείχνουν ανεξάντλητα, και την εκ περιτροπής συμβολή αρκετών δεικτοβαρών τίτλων συνέχισε το ανοδικό του σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών για 14η συνεχόμενη συνεδρίαση, φτάνοντας ένα ρεκόρ που δεν έχει ξανασυμβεί από τον Απρίλιο του 1997.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 796,01 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 796,01 μονάδων (+0,61%) και 804,58 μονάδων (+1,69%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος ανήλθε στα 124,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 75 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,62%, στις 1.906,48 μονάδες, ενώ στο +0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.072,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,54% στις 512,40 μονάδες.

Η αγορά φαίνεται ότι έχει βάλει σκοπό να κλείσει την ψαλίδα των απωλειών του έτους στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι την εκπνοή του 2020 και συνεχίζει ακάθεκτη το ανοδικό της σερί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, μέσα σε πεντέμισι εβδομάδες ο γενικός δείκτης έχει καλύψει πάνω από 200 μονάδες ενώ ο τραπεζικός έχει διπλασιάσει την αξία του, αν και ακόμη υπολείπεται από τα επίπεδα που άρχισε το έτος. Βέβαια, στα επίπεδα των 800-805 μονάδων η αγορά αντιμετωπίζει μια σημαντική αντίσταση, η οποία καθίσταται ισχυρή μετά μάλιστα και το ανοδικό σερί, με την ανάγκη ρευστότητας και αποσυμπίεσης των ταλαντωτών να αυξάνεται, αν και σε επίπεδο τίτλων οι μικροδιορθώσεις δεν έχουν λείψει.

Αν και το ενδιαφέρον των αγοραστών γίνεται σταδιακά πιο επιλεκτικό, απόρροια του εντυπωσιακού σερί των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που βλέπουν την ελληνικά αγορά μακροπρόθεσμα, λαμβάνοντας ισχυρές θέσεις υπό το σενάριο της ανάκαμψης της οικονομίας.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο οίκος αξιολόγησης Scope επιβεβαίωσε ότι , τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές για τον περιορισμό της πανδημίας, τα δημοσιονομικά μέτρα που στηρίζουν την οικονομία, καθώς και οι πολιτικές δράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών στο μέτωπο των δημοσιονομικών, τον τραπεζικό κλάδο καθώς οι διαρθρωτικές πολιτικές, θέτουν μία σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία, και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη του 2021. Και οι παραπάνω λόγοι στηρίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία αξιολογείται με ΒΒ και θετικές προοπτικές.  

Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά έχει δείξει ότι ποντάρει πολλά στα κεφάλαια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θεωρητικά θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του νέου έτους. Η Ελλάδα θα λάβει από αυτό περίπου 32 δισ., ωστόσο οι δυσκολίες στην τελική ψήφιση του σχεδίου δεν έλειπαν, προκαλώντας κάποια νευρικότητα στην αγορά, καθώς η ελληνική οικονομία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την υγειονομική κρίση.

Στο ταμπλό τώρα, το +9,57% της Aegean ξεχώρισε σήμερα, όπως και το +4,11% της Alpha Bank και το +4,04% του ΟΛΠ, Τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Eurobank και Εθνική ξεπέρασαν το 3%, σε ΕΧΑΕ και Πειραιώς το 2%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με άνοδο 1,42%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Coca Cola, Motor Oil, Titan, Λάμδα και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ΟΤΕ και Σαράντης έκλεισαν με απώλειες 2,46% και 2,20% αντίστοιχα, περιορίζοντας την άνοδο του γενικού δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και Φουρλής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης