Σε ολιγόλεπτη αναστολή των διαπραγματεύσεων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προχώρησαν οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, εν μέσω των εκτεταμένων απωλειών στους αμερικανικούς δείκτες.
Η απόφαση ελήφθη, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Κι αυτό, διότι με το «καλημέρα», ο Dow Jones έχασε 1.800 μονάδες (-7,30)%, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατακρημνίστηκε στο -7%.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, από την πλευρά του, υποχώρησε κατά 6,85% στις 7.987 μονάδες.
Ως αποτέλεσμα, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν την αναστολή των διαπραγματεύσεων των μετοχών για 15 λεπτά. Μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού ορίου, οι συναλλαγές επαναλήφθηκαν χωρίς όμως να αλλάξει η εικόνα της αγοράς, που συνεχίζει με μεγάλες απώλειες. Με την επανέναρξη των συναλλαγών, στις 15:49 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 7,29% στις 23.979,79 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε βουτιά 7,10% στις 7.966,94 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 5,55% στις 2.807,43 μονάδες.
Η εξέλιξη αυτή, επέρχεται εν μέσω των διευρυμένων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, ως απόρροια του νέου κορωνοϊού και των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν ασφαλή καταφύγια, στρεφόμενοι προς την αγορά των κρατικών ομολόγων και των μετάλλων, όπως ο χρυσός και το ασήμι.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τραπεζών, με την πτήση -ενδεικτικά- της μετοχής της JP Morgan να κατακρημνίζεται άνω του 11%.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν απώλειες της τάξης του 7,50%.
Στην Ιταλία, μάλιστα, ο δείκτης FTSE MIB του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου εμφανίζει διψήφια πτώση, η οποία αγγίζει το 11%. Στη Φρανκφούρτη, παράλληλα, ο δείκτης DAX διολισθαίνει κατά 7,56%, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 7,74%.
Όπως είναι φυσικό, από το καθοδικό σπιράλ δεν ξεφεύγει ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατακρημνίζεται κατά 12% στις 602,09 μονάδες.
Πιέσεις και από το πετρέλαιο
Πέραν του κορωνοϊού, ωστόσο, περαιτέρω πιέσεις στις διεθνείς αγορές ασκούνται και από το πετρέλαιο, το οποίο παρουσιάζει απώλειες άνω του 20%.
Ο λόγος συνίσταται στην αποτυχία των χωρών του ΟΠΕΚ -υπό τη Σαουδική Αραβία- και των συνεργαζόμενων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών -υπό τη Ρωσία- να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.