Ενισχύονται οι δείκτες στη Wall Street λαμβάνοντας ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές και τα στοιχεία για την απασχόληση. Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένει η εμπορική διένεξη Κίνας – ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 386 μονάδες ή 1,70% στις 23.072,25 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,78% στις 2.491 μονάδες και ο Nasdaq κερδίζει 2,05% στις 6.595 μονάδες.

Η μετοχή της Netflix σημειώνει άνοδο 4,58% και της Intel 3,48%. Τα κέρδη των δύο εταιρειών ώθησαν και τις μετοχές των Facebook, Amazon, Apple και Google άνω του 1%. Σημειωτέον πως χτες ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε σημαντικές απώλειες καταγράφοντας την χειρότερη ημερήσια απόδοση από τον Αύγουστο του 2011.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού κοινού παραμένουν και σήμερα οι εξελίξεις που αφορούν στην εμπορική διένεξη Κίνας – ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 8 Ιανουαρίου, στο Πεκίνο.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο πλευρών από τη σύνοδο της G-20 τον Δεκέμβριο στο περιθώριο της οποίας οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν σε μια περίοδο ανακωχής 90 ημερών προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Το επενδυτικό κλίμα βοήθησε επίσης η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης τον δείκτη για τα υποχρεωτικά αποθεματικά των τραπεζών, απελευθερώνοντας έτσι περισσότερη ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 312.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο άλμα από το Φεβρουάριο.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα και κατά 3,2% από τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Η ετήσια άνοδος είναι η μεγαλύτερη από το 2008.

Παράλληλα, η ανεργία ενισχύθηκε στο 3,9% από 3,7% τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω της εισόδου περισσότερων ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 176.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,6%.