Με απώλειες κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς στις δύο όχθες του Ατλαντικού, μετά και τον καταιγισμό των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,83% στις 31.850 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,79% στις 3.917 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,80% στις 11.693 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετοχή της Deutsche Bank, που είναι εισηγμένη στην αγορά της Νέας Υόρκης, διολισθαίνει κατά περίπου 6% μετά την εκτίναξη των συμβάσεων swap έναντι πιστωτικής αθέτησης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος προφανής καταλύτης.

Η κίνηση αυτή φάνηκε να εγείρει και πάλι ανησυχίες για την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, μόλις λίγες ημέρες αφού οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανάγκασαν την UBS να εξαγοράσει την αντίπαλη Credit Suisse.

Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών βρίσκονται επίσης υπό πίεση. Η Bank of America, η Citigroup, η JPMorgan Chase και η Wells Fargo σημειώνουν πτώση άνω του 1% η καθεμία. Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών υποχωρούν επίσης, με το SPDR S&P Regional Banking ETF να χάνει 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρόβλημα της Silicon Valley Bank έφερε την εστίαση στις τράπεζες», σχολίασε ο Larry McDonald, ιδρυτής της έκθεσης Bear Traps Report. «Και έτσι, τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank, που έχουν φρικτή, φρικτή διαχείριση εδώ και δεκαετίες – και μιλάμε για πραγματικά κακή διαχείριση και φρικτές αποφάσεις – βρίσκονται στο επίκεντρο».

Η Wall Street προέρχεται από μια ευμετάβλητη συνεδρίαση την Πέμπτη, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε με τους κύριους δείκτες να καταγράφουν σταθερά κέρδη. Στην εβδομάδα, ο Dow και ο S&P 500 σημειώνουν άνοδο περίπου 0,2% ο καθένας, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,8%.

Οι επενδυτές όμως συνεχίζουν να αξιολογούν την τελευταία κίνηση πολιτικής της Fed που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Ωστόσο, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της μπορεί να τερματιστεί σύντομα. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σημείωσε ότι οι πιστωτικές συνθήκες έχουν περιοριστεί, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην οικονομία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης