Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Μια σειρά από κίνητρα για τους φορείς του δημόσιου τομέα που θα κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας ιδίως μέσω της καλύτερης χρήσης κλιματιστικών ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μίλησε σχετικά με τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες.

Όπως είπε, δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου. Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στο Δημόσιο κατά 30% μέχρι το 2030. Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης. Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς που θα πιάνουν τον στόχο θα επιβραβεύονται με μπόνους, ενώ θεσπίζεται και το πέναλτι για όσους είναι πλημμελείς ή δεν πιάνουν τον στόχο.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ορθολογική διαχείριση των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα συντονίσει ώστε να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και σημείωσε ότι οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, τη δαπάνη για τον φωτισμό κ.ά. Όσον αφορά τους φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Τέλος, τον λόγο πήρε η κ. Σδούκου, η οποία ανέφερε ότι από τα 212.000 ρολόγια του δημοσίου τομέα το 2020 καταβλήθηκαν 596 εκατ. ευρώ με μια κατανάλωση 4.350 γιγαβατώρες, ενώ το 2021 η κατανάλωση ανήλθε σε 5.356 μεγαβατώρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων φόρων.

Για το 2022 η κυρία Σδούκου υποστήριξε ότι η εκτίμηση είναι πως η κατανάλωση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας κάτι περισσότερο από το 10% της συνολικής κατανάλωσης, αλλά το κόστος θα ανέλθει σε 1,165 δισ. ευρώ – αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.

Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων του Δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων κατά 30%, με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.

Συμβουλές προς τους εργαζομένους

Όπως έγινε αντιληπτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενεργός θα είναι ο ρόλος των εργαζομένων, αφού, εκτός των ενεργειακών υπευθύνων, οι εργαζόμενοι καλούνται να προσέχουν σε τι θερμοκρασία είναι τα κλιματιστικά.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους θα πρέπει να κλείνουν τα κλιματιστικά και να ανοίγουν τα παράθυρα για 10 λεπτά ανά 3 ώρες. Τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Όταν φεύγουν από την εργασία τους, θα πρέπει να κλείνουν τους διακόπτες από όλες τις συσκευές, όπως, για παράδειγμα, κλιματιστικά, φώτα, υπολογιστές.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης